Novosti i edukacije

Pismo zahvale doc. dr. sc. Viole Macolić Šarinić, dr. med., spec.

30.11.2015.

Na kraju svog četverogodišnjeg mandata na mjestu ravnateljice HALMED-a željela bih se ovim putem zahvaliti svim suradnicima i svim korisnicima usluga HALMED-a na podršci i predanom radu u cilju očuvanja zdravlja hrvatskih pacijenata.

Velika je i odgovorna zadaća bila voditi Agenciju te na taj način kontinuirano osiguravati da Hrvatska ima pouzdan i visoko uređen sustav reguliranja lijekova koji štiti hrvatske građane i pomno nadzire lijekove koji su im dostupni.

U posljednjih nekoliko godina naša Agencija se prema rezultatima rada uspješno pozicionirala kao jedna od najboljih agencija u EU regulatornoj mreži lijekova, a mnogi indikatori poslovanja HALMED-a ocijenjeni su kao najbolja praksa na razini Europske unije.

HALMED je educirao svoje zaposlenike za europske poslove, modernizirao laboratorije za provjeru kakvoće lijekova, uspostavio potrebne informatičke resurse te osigurao kvalitetan razvoj svih djelatnosti iz svog djelokruga rada.

Ostvarili smo niz farmakovigilancijskih uspjeha te dobili značajna međunarodna priznanja. Prvi smo u svijetu uspješno implementirali i počeli koristiti on-line aplikaciju Svjetske zdravstvene organizacije za prijavljivanje nuspojava lijekova. Hrvatsku smo smjestili među prvih deset zemalja u svijetu prema broju zaprimljenih prijava sumnji na nuspojave lijekova na milijun stanovnika. Po broju i kvaliteti prijava Hrvatska je pretekla čak i Veliku Britaniju - zemlju kolijevku spontanog prijavljivanja nuspojava u svijetu.

Prije dvije godine HALMED-ov službeni laboratorij za provjeru lijekova uspješno je prošao EU inspekciju te dobio akreditaciju za obavljanje provjere kakvoće lijeka za područje čitave Europske unije.

Također, HALMED je u zaista kratkom roku uspješno ispunio sve zahtjevne uvjete i dobio članstvo u međunarodnoj inspekcijskoj organizaciji PIC/S.

Zahvaljujući stručnom i educiranom kadru te kvalitetnoj organizaciji poslovanja, danas HALMED iznimno uspješno konkurira za poslove odobravanja lijekova na europskoj razini te provodi stručnu ocjenu lijekova za druge zemlje članice EU.

Izuzetno mi je drago što su svi ciljevi postavljeni na početku mog djelovanja kao ravnateljice HALMED-a uspješno ostvareni. Prvenstveno bih zahvalila svim predanim stručnjacima HALMED-a i svim suradnicima jer smo zajedničkim snagama uspjeli značajno pridonijeti snažnom razvoju Agencije i njenom pozicioniranju u EU regulatornoj mreži. Zahvalila bih i svim ostalim interesnim skupinama HALMED-a, s kojima je također bila velika čast surađivati u svrhu osiguranja dobrobiti hrvatskih građana.

Nakon punih deset godina rada u HALMED-u, svoje djelovanje na području javnog zdravlja nastavit ću u novom okruženju, ali s istom vizijom očuvanja zdravlja pacijenata. Nadam se da će HALMED i ubuduće nastaviti aktivno i predano raditi na zaštiti i promicanju javnog zdravlja osiguravajući da su lijekovi i medicinski proizvodi koji dolaze do hrvatskih pacijenata sigurni, kvalitetni i djelotvorni.

doc. dr. sc. Viola Macolić Šarinić, dr. med., spec. kliničke farmakologije i toksikologije

Download centar...

Fotogalerija

Pismo zahvale doc. dr. sc. Viole Macolić Šarinić, dr. med., spec.
Na vrh stranicePovratak