Novosti i edukacije

HALMED sudjelovao u operaciji "Pangea IX" protiv prodaje krivotvorenih lijekova

27.06.2016.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) sudjelovala je u međunarodnoj operaciji "Pangea IX", koju predvodi i koordinira Interpol, a provode policija, carina, nacionalne agencije i druga regulatorna nadležna tijela za lijekove diljem svijeta s ciljem borbe protiv prodaje krivotvorenih lijekova. U akciji "Pangea IX", provedenoj u 2016. godini u 103 zemlje, prema završnom izvješću, otkriven je i prekinut rad 4937 internetskih stranica povezanih s prodajom lažnih i krivotvorenih farmaceutskih proizvoda i lijekova, uhićene su 393 osobe uključene u navedene ilegalne aktivnosti te je zaplijenjeno oko 12,5 milijuna potencijalno opasnih lijekova u vrijednosti od oko 374 milijuna kuna.

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije, procjenjuje se da je oko 50 % lijekova koji se prodaju putem internetskih stranica krivotvoreno. Cilj operacije "Pangea IX" je smanjiti online potražnju lijekova podizanjem javne svijesti, odnosno smanjiti online ponudu lijekova razbijanjem lanca ilegalne internetske prodaje lijekova.

U Hrvatskoj do sada nije zabilježena pojava krivotvorenih lijekova u ovlaštenim lancima opskrbe, odnosno u legalnoj distribucijskoj mreži. HALMED i ovom prigodom podsjeća hrvatske građane da lijekove, prvenstveno iz sigurnosnih razloga, kupuju isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima.

Povratak