Novosti i edukacije

Obilježavanje Svjetskog dana cerebralne paralize

04.10.2016.

Svjetski dan cerebralne paralize obilježava se diljem svijeta svake godine prve srijede u listopadu. Njegova je svrha osvješćivanje javnosti o cerebralnoj paralizi, s kojom u svijetu živi 17 milijuna ljudi, i izazovima s kojima se oni svakodnevno suočavaju. S time je usklađena i tema ovogodišnjeg Svjetskog dana cerebraline paralize, 5. listopada - "Ja sam ovdje" (I am here), kojom se nastoji potaknuti aktivnija i cjelovitija uključenost osoba s cerebralnom paralizom u zajednicu te unaprijediti prepoznavanje njihovih potreba.

Cerebralna paraliza (moždana kljenut) je stanje koje podrazumijeva lošu kontrolu mišića, ukočenost (spazam), paralizu i druge neurološke manjkavosti koje nastaju uslijed oštećenja mozga tijekom trudnoće, za vrijeme i poslije poroda, odnosno tijekom ranih godina života djeteta. Oštećenju su osobito skloni dijelovi mozga koji kontroliraju pokrete mišića u prijevremeno rođene novorođenčadi i novorođenčadi rođene u terminu. Cerebralna paraliza pogađa jedno ili dvoje na 1000 djece, no vjerojatnost njezine pojave je 10 puta veća upravo kod prerano rođene novorođenčadi i vrlo male dojenčadi. Između ostaloga, uzroci oštećenja mozga i pojave cerebralne paralize mogu biti porođajne ozljede i nedostatak kisika prije, za vrijeme i neposredno poslije poroda, kernikterus (odlaganje bilirubina u mozak), teška bolest tijekom prve godine života poput meningitisa, potom sepsa, trauma i jaka dehidracija, no nerijetko je njezin pravi uzrok teško utvrditi.

Cerebralna paraliza nije progresivno stanje, no nije niti potpuno izlječiva. Ipak, moguće je učiniti mnogo kako bi dijete s cerebralnom paralizom postalo što neovisnije. Fizikalnom i radnom terapijom, primjenom ortopedskih pomagala i ortopedskim kirurškim zahvatima može se poboljšati mišićna kontrola i hodanje, dok je govornim vježbama moguće poboljšati govor i smanjiti probleme pri hranjenju. Većina djece s cerebralnom paralizom pohađa redovnu školu s ostalim vršnjacima, ako nemaju težih intelektualnih i psihičkih manjkavosti, te više od 90 % osoba s ovim stanjem doživljava zrelu dob.

Obilježavanje Svjetskog dana cerebralne paralize inicirale su 2012. godine nevladine zdravstvene organizacije Cerebral Palsy Alliance iz Australije i United Cerebral Palsy iz SAD-a. Uz podizanje svijesti o cerebralnoj paralizi, obilježavanje ovog zdravstvenog dana pokrenuto je i s ciljem prikupljanja ideja za inovacije koje bi osobama koje s njom žive pojednostavile svakodnevicu. Već u povodu prvog Svjetskog dana cerebralne paralize prikupljeno je više stotina ideja za inovacije, među kojima je najuspješniji bio projekt istraživačkog tima sa Sveučilišta u Virginiji (SAD). Ovaj tim je na temelju ideje Alpera Sirvana iz Turske, koji i sam ima cerebralnu paralizu, izradio prototip invalidskih kolica pokretanih solarnom energijom.

Na vrh stranicePovratak