Novosti i edukacije

Obilježavanje Svjetskog dana osteoporoze, 20. listopada 2016. godine

19.10.2016.

Svjetski dan osteoporoze, koji se puna dva desetljeća obilježava 20. listopada, posvećen je podizanju svijesti u vezi s prevencijom, dijagnozom i liječenjem ove bolesti.

Osteoporoza je metabolička bolest kostiju koju karakterizira smanjena masa i gustoća koštanog tkiva, čime one postaju porozne i osjetljivije na razne fizičke stresove, kao što su udarci i padovi. Najčešće pogađa osobe starije životne dobi te je jedan od glavnih uzroka ozbiljnog invaliditeta u starijih osoba. Naime, prijelom kuka uzrokovan osteoporozom zahvaća jednu od tri žene i jednog od pet muškaraca u dobi do 85 godina.

Najpouzdanija metoda za dijagnosticiranje osteoporoze jest denzitometrija - kvantitativna pretraga kojom se određuje gustoća minerala u kostima. O osteoporozi je riječ ako je koštana gustoća manja za više od 2,5 standardne devijacije (SD) koštane mase populacije iste rase i spola. Pri manjem gubitku koštane gustoće od -1 do -2,5 SD riječ je o osteopeniji, stanju koje nerijetko prethodi osteoporozi.

Prevencija osteoporoze uključuje održavanje ili povećavanje gustoće kostiju uzimanjem odgovarajuće količine kalcija i vitamina D, vježbe s opterećenjem - kao što je hodanje ili uspinjanje stepenicama - a u nekim slučajevima i uzimanje lijekova, najčešće hormonske nadomjesne terapije. Liječenje osteoporoze je usmjereno prema poticanju stvaranja kosti i smanjivanju njezine razgradnje, pri čemu se bolesnicima također preporučuje umjerena tjelesna aktivnost te prehrana bogata bjelančevinama, mineralima i vitaminima, kao i smanjeno konzumiranje alkohola te prestanak pušenja. Od lijekova se primjenjuju oni koji smanjuju razgradnju kosti - bisfofonati, te lijekovi koji potiču stvaranje nove kosti kao što su, primjerice, lijekovi koji sadrže vitamin D. U slučaju prijeloma dugih kostiju liječenje je operativno, dok se kod prijeloma kralježnice primjenjuju razni ortopedski aparati i steznici uz fizikalnu terapiju.

U povodu Svjetskog dana osteoporoze, Grad Zagreb u suradnji s Hrvatskim društvom za osteoporozu organizira besplatno ultrazvučno mjerenje gustoće kostiju za sve zainteresirane građane. Pojedinosti su dostupne ovdje.

Povratak