Novosti i edukacije

Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti, 14. studenog 2016. godine

11.11.2016.

Svjetski dan šećerne bolesti svake se godine diljem svijeta obilježava 14. studenog, s ciljem osvješćivanja javnosti o šećernoj bolesti (dijabetes) kao rastućem globalnom javnozdravstvenom problemu. Obilježavanje ovog svjetskog zdravstvenog dana posvećeno je i važnosti ranog otkrivanja šećerne bolesti, njezina adekvatnog liječenja i smanjivanja rizika razvoja teških komplikacija, kao i usvajanju zdravog stila života koji pomaže u regulaciji šećerne bolesti i zdravstvenih poremećaja povezanih s ovom bolešću, a pridonosi i smanjivanju rizika njezine pojave. Šećerna bolest je bila i u fokusu ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja, koji je obilježen 7. travnja, što je popraćeno i na internetskim stranicama HALMED-a.

Šećerna bolest je kronična bolest kod koje je razina glukoze u krvi povišena, što s vremenom može dovesti do ozbiljnih komplikacija, koje uključuju teška oštećenja srca, krvnih žila, očiju, bubrega i živaca. Prevalencija šećerne bolesti je u posljednjih nekoliko desetljeća u stalnom porastu te je poprimila epidemijske razmjere. Procjenjuje se da 415 milijuna osoba u svijetu u dobi od 20 do 79 godina živi sa šećernom bolešću te da će ova brojka do 2040. godine narasti na više od 640 milijuna. Prema podacima Međunarodne dijabetičke federacije (IDF), u Hrvatskoj je u spomenutoj dobnoj skupini 2015. godine bilo 216 tisuća oboljelih od šećerne bolesti, no procjenjuje se i da kod gotovo 38 posto oboljelih dijagnoza još nije postavljena. Upravo stoga se u okviru obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti dodatno naglašava važnost njezina pravovremenog dijagnosticiranja.

Uz temu "Pogledaj dijabetes u oči", ovogodišnji Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se i u Hrvatskoj. Ovim povodom će se u subotu, 12. studenog, u Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac (KB Merkur) u Zagrebu - Referentnom centru Ministarstva zdravstva za šećernu bolest - od 10 do 18 sati održati dan otvorenih vrata, dok u nedjelju, 13. studenog, Hrvatski savez dijabetičkih udruga (HSDU) u zagrebačkom Domu sportova organizira obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti s početkom u 10,30 sati.

Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti pokrenuli su 1991. godine IDF i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), odredivši za dan njegova obilježavanja rođendan kanadskog znanstvenika i liječnika Fredericka Bantinga, koji je u suradnji s kolegom Charlesom Bestom 1922. godine prvi put primijenio hormon gušterače inzulin u liječenju šećerne bolesti.

Na vrh stranicePovratak