Novosti i edukacije

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja – Pobijedi dijabetes

07.04.2016.

Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. travnja pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) s ciljem podizanja svijesti o specifičnoj i prioritetnoj zdravstvenoj problematici. Ove godine Svjetski dan zdravlja posvećen je dijabetesu (šećernoj bolesti), pod sloganom Pobijedi dijabetes.

Dijabetes je kronična bolest kod koje je razina glukoze u krvi povišena, što s vremenom može dovesti do ozbiljnih komplikacija, koje uključuju teška oštećenja srca, krvnih žila, očiju, bubrega i živaca. Prevalencija dijabetesa je u posljednjih nekoliko desetljeća u stalnom porastu te je poprimila epidemijske razmjere. Procjenjuje se da 415 milijuna osoba u svijetu u dobi od 20 do 79 godina živi s dijabetesom, pri čemu čak polovica oboljelih osoba nema postavljenu dijagnozu bolesti te ne prima liječenje. Na temelju podataka iz Registra osoba sa šećernom bolešću i istraživanja o udjelu oboljelih osoba koje nemaju postavljenu dijagnozu dijabetesa, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) procjenjuje da svaka deseta osoba u Hrvatskoj boluje od dijabetesa.

Jednostavne promjene u stilu života koje uključuju pravilan način prehrane, povećanje fizičke aktivnosti i održavanje primjerene tjelesne težine značajno smanjuju rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Izuzetno je važno raditi na sprječavanju, otkrivanju i liječenju šećerne bolesti, budući da se velik broj slučajeva dijabetesa može spriječiti upravo kroz ciljanu prevenciju i odgovarajuću skrb.

SZO ističe da šećerna bolest i njezine komplikacije ne predstavljaju samo javnozdravstveni problem, nego kroz gubitak zaposlenja i prihoda nose i značajan ekonomski gubitak za osobe oboljele od dijabetesa i njihove obitelji, zdravstvene sustave i nacionalna gospodarstva.

Prema HALMED-ovim podacima o potrošnji lijekova u Republici Hrvatskoj, lijekovi za liječenje šećerne bolesti su 2014. godine bili peta najčešće primjenjivana skupina lijekova, ako se potrošnja izražava u definiranim dnevnim dozama na 1000 stanovnika na dan (DDD/1000/dan), odnosno treća po redu skupina po potrošnji lijekova, ako se ona izražava financijski, u kunama. Navedeno znači da su 2014. godine lijekovi za liječenje šećerne bolesti predstavljali otprilike 6,33% ukupne potrošnje svih lijekova u kunama, odnosno otprilike 6,51% potrošnje svih lijekova izražene u DDD/1000/dan.

Većinu troška liječenja šećerne bolesti čine zbrinjavanje i liječenje komplikacija šećerne bolesti. Ovi podaci pokazuju koliko je važno na vrijeme prepoznati i liječiti šećernu bolest, ali i podići svjesnost šire javnosti kako bi se spriječile njezine komplikacije i produžio kvalitetniji život osoba sa šećernom bolešću.

Budući da se odgovarajućim liječenjem može odgoditi ili spriječiti pojava ozbiljnih komplikacija dijabetesa, HALMED poziva sve građane koji se liječe od dijabetesa da se pridržavaju savjeta liječnika i da redovito uzimaju propisanu terapiju.

Na vrh stranicePovratak