Novosti i edukacije

Pismo zdravstvenim radnicima o pravilnoj primjeni lijekova Reseligo 3,6 mg i 10,8 mg implantat u napunjenoj štrcaljki (goserelin)

30.08.2016.

Tvrtka Alvogen d.o.o. je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) uputila pismo zdravstvenim radnicima o pravilnoj primjeni lijekova Reseligo 3,6 mg i 10,8 mg implantat u napunjenoj štrcaljki (goserelin). Kako bi se izbjegla pogrešna primjena ili nelagoda za pacijenta tijekom i nakon primjene lijeka Reseligo, potrebno je obratiti pozornost na specifičnosti štrcaljke za aplikaciju lijeka i same primjene lijeka Reseligo koji se razlikuju od štrcaljke i načina primjene referentnog lijeka.

Sažetak

  • Prilikom primjene lijeka Reseligo, igla se u potkožno tkivo umeće koso, gotovo paralelno s kožom, što je različito od kuta pod kojim se primjenjuje referentni lijek. Igla se umeće sve dok štrcaljka ne dođe u kontakt s bolesnikovom kožom. Ovaj kontakt s kožom mora ostati tijekom cijelog postupka primjene.
  • Za razliku od referentnog lijeka, štrcaljka za aplikaciju lijeka Reseligo opremljena je integriranim automatskim sustavom povlačenja igle iz tkiva i zaštite zdravstvenog djelatnika od uboda igle.
  • Nakon umetanja igle potrebno je pritisnuti klip štrcaljke prema dolje čime je implantat prenesen na vrh igle, a igla se automatski povlači iz tkiva. Štrcaljka lijeka Reseligo ne smije se povlačiti prema van tijekom primjene. Tijekom primjene spremnik štrcaljke obavezno mora biti u kontaktu s kožom.
  • Ako se štrcaljka lijeka Reseligo aktivno povlači iz kože za vrijeme primjene, postupak primjene nije dovršen te može doći do pogrešne primjene ili nelagode za pacijenta.

Dodatne informacije

Goserelin je indiciran u liječenju određenih bolesnika s rakom prostate, određenih bolesnica s rakom dojke, liječenju endometrioze i mioma maternice te za stanjivanje endometrija i prilikom pripreme pacijentice za umjetnu oplodnju.
Pismom se zdravstvene radnike detaljnije informira o karakteristikama igle lijeka Reseligo i pravilnoj primjeni lijeka.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak