Novosti i edukacije

Predstavnici HALMED-a sudjelovali na 1. PharmIT! konferenciji o digitalnoj farmaciji

06.06.2016.

1. PharmIT! konferencija o digitalnoj farmaciji na temu "(R)Evolucija informacijskih tehnologija u farmaciji" održana je dana 1. lipnja 2016. godine u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva (HFD) i uz potporu tehničkog partnera IN2 Grupe.

Konferenciju su svojom prisutnošću podržali predstavnici Ministarstva zdravlja, Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), kao i brojni drugi gosti iz akademske zajednice, Hrvatske udruge poslodavaca - Udruge poslodavaca u zdravstvu, Udruge inovativnih proizvođača lijekova (iF!), veleprodajnog sektora, javnog i bolničkog ljekarništva te IT industrije. Uime Agencije za lijekove i medicinske proizvode okupljene je prigodnim riječima pozdravio Dragomir Budimir, dipl. iur., voditelj Ureda ravnatelja HALMED-a.

Konferencija je okupila stručnjake iz područja značajnih za digitalnu farmaciju; od javnog i bolničkog ljekarništva u okviru zdravstvene zaštite do IT rješenja u veleprodajnom sektoru, strateškom povezivanju farmaceutske industrije i IT-a unutar i izvan Hrvatske, trendovima u farmaciji, digitalnoj komunikaciji o lijekovima i farmaciji, telemedicini i dr.

Predstavnica HALMED-a Anela Kraljević, mr. pharm., voditeljica HALMED-ovog Odsjeka za promet lijekovima i farmakoekonomiku, sudjelovala je na okruglom stolu "Serijalizacija lijekova - Učinkovito protiv krivotvorenih lijekova od proizvođača do pacijenta!", koji je održan u sklopu konferencije. Okrugli stol okupio je i sve druge interesne sudionike na području borbe protiv krivotvorenih lijekova; predstavnike HUP - Udruge ljekarnika, HUP - Udruge proizvođača lijekova, Udruge inovativnih proizvođača lijekova (iF!), distributera lijekova i pružatelja informatičke podrške.

Darko Krnić, dr. med., voditelj HALMED-ovog Odsjeka za farmakovigilanciju i racionalnu farmakoterapiju, u sklopu konferencije sudionicima je predstavio HALMED-ovu aplikaciju za prijavljivanje sumnji na nuspojave lijekova putem pametnih telefona, čime se Hrvatska svrstala među prve tri zemlje EU-a koje su uvele mobilnu aplikaciju za prijavu nuspojava.

U okviru konferencije istaknut je značaj eRecepta za smještanje Hrvatske u sam vrh država u pogledu informatiziranog zdravstva, kao i važnost zajedničkoga aktivnog uključivanja liječnika i ljekarnika u kreiranje pouzdanih i učinkovitih rješenja digitalnog zdravlja, uz podršku IT industrije. Na konferenciji su prezentirana najnovija rješenja iz digitalne farmacije, mobilne aplikacije za bolju i sigurniju farmakoterapiju, virtualni kongres studenata farmacije i online platforme za edukaciju pacijenata.

Više informacija o temama i zaključcima konferencije dostupno je na internetskoj stranici HFD-a.

Fotogalerija

Predstavnici HALMED-a sudjelovali na 1. PharmIT! konferenciji o digitalnoj farmaciji
Na vrh stranicePovratak