Novosti i edukacije

Svjetski dan hepatitisa – 28. srpnja 2016. godine

27.07.2016.

I ove se godine diljem svijeta 28. srpnja obilježava Svjetski dan hepatitisa. Službenu globalnu javnozdravstvenu kampanju kojom se obilježava ovaj međunarodni zdravstveni dan od 2008. godine provodi Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization, WHO), a koordinira je Svjetski savez za hepatitis (World Hepatitis Alliance).

Svjetski dan hepatitisa i popratna kampanja posvećeni su osnaživanju svijesti o hepatitisu - akutnoj ili kroničnoj upalnoj bolesti jetre uzrokovanoj virusima A, B, C, D i E - kao globalnom javnozdravstvenom, ali i širem društvenom te gospodarskom problemu kao i poticanju njegove prevencije, dijagnoze i liječenja. S hepatitisom žive stotine milijuna ljudi diljem svijeta; samo od kronične infekcije virusom hepatitisa C u svijetu boluje između 130 i 150 milijuna ljudi, od kronične infekcije virusom hepatitisa B približno 240 milijuna ljudi, a od neki od oblika hepatitisa svake godine uzrokuje smrt više od 1,4 milijuna ljudi. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj je oboljelih od hepatitisa C oko 40.000, a od hepatitisa B oko 25.000. Posljednjih se godina u našoj zemlji bilježi dvjestotinjak prijava novootkrivenih slučajeva hepatitisa C te podjednak broj prijava novootkrivenih slučajeva hepatitisa B.

Hepatitis B se može uspješno spriječiti cijepljenjem dok je kronični hepatitis C danas izlječiv zahvaljujući lijekovima nove generacije. Podsjećamo kako je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u srpnju 2015. godine u Osnovnu listu lijekova uvrstio tri lijeka za liječenje kroničnog hepatitisa C čijom se primjenom postiže visok postotak izlječenja.

Slogan ovogodišnje globalne kampanje u povodu Svjetskog dana hepatitisa jest "Informiraj se o hepatitisima - djeluj sada" (eng. Know hepatitis - act now). Ove je godine naglasak kampanje na aktivnostima povezanim s novom Globalnom zdravstvenom strategijom o virusnim hepatitisima 2016. - 2021. Svjetske zdravstvene organizacije, čiji je glavni cilj eliminiranje virusnih hepatitisa kao velikog svjetskog javnozdravstvenog problema do 2030. godine, a uključuje i sljedeće globalne ciljeve, koje bi valjalo ostvariti do 2020. godine: smanjenje broja novih slučajeva hepatitisa B i C za 30 %, smanjenje smrtnosti za 10 %, povećanje postotka dijagnosticiranih slučajeva kroničnog hepatitisa s trenutačnih 5 % na 30 % te značajno unaprjeđenje prevencije i liječenja oboljelih od hepatitisa.

Aktivnosti u povodu obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa provode se i diljem Hrvatske u organizaciji zdravstvenih institucija i organizacija civilnog društva. Slogan i ključne poruke ovogodišnje kampanje Svjetske zdravstvene organizacije osnovne su smjernice i nacionalne javnozdravstvene edukativne kampanje "Stop hepatitis B i C", čiji je nositelj Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV), a podržavaju je i Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Hrvatski crveni križ i Hrvatsko farmaceutsko društvo. Također, u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" 28. srpnja se održava stručni simpozij posvećen virusnim hepatitisima.

Borba protiv hepatitisa počela se obilježavati 2004. godine danom posvećenim podizanju svijesti o hepatitisu C, a nekoliko inicijativa obilježavanja objedinjeno je 2008. godine. Od 2010. godine Svjetski dan hepatitisa se obilježava 28. srpnja, na datum rođenja Barucha S. Blumberga - američkog znanstvenika zaslužnog za otkrivanje hepatitisa B i razvoj cjepiva protiv ovog virusa, za što je 1976. godine dobio Nobelovu nagradu.

Na vrh stranicePovratak