Novosti i edukacije

Obilježavanje 21. Dana narcisa, posvećenog borbi protiv raka dojke

24.03.2017.

Dan narcisa, javnozdravstvena inicijativa posvećana borbi protiv raka dojke, osnaživanju svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti te iskazivanju podrške osobama oboljelim od raka dojke, u Hrvatskoj se dvadeset prvi put provodi 25. ožujka 2017. godine. Narcis je cvijet koji asocira na proljeće, život i nadu te je do danas postao prepoznatljivi simbol ovog javnozdravstvenog dana, koji se svake godine obilježava u ožujku.

Rak dojke je zloćudni tumor od kojeg, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), godišnje oboli približno 1,4 milijuna osoba, a u 2015. godini je uzrokovao 571 tisuću fatalnih slučajeva. U Hrvatskoj, pak, godišnje od raka dojke oboli približno 2.600 osoba, dok je fatalnih slučajeva približno tisuću. Rak dojke je najčešći zloćudni tumor u žena, od kojeg razmjerno rijetko obolijevaju i muškarci.

Liječenje raka dojke je složeno te ovisi o nizu čimbenika - stadiju i vrsti zloćudnog tumora, određenim karakteristikama tumorskih stanica te je li zloćudni tumor nađen i u drugoj dojci. Premda su poznati mnogi čimbenici koji povećavaju rizik nastanka ove bolesti, kao što su dob, prekomjerna tjelesna težina, genetske mutacije, rani početak menstruacije odnosno kasna menopauza, izloženost zračenju i drugi čimbenici, još nisu utvrđeni njezini točni uzroci te nije moguće spriječiti njezin nastanak. Stoga je rak dojke nužno otkriti što ranije. Ako se dijagnosticira na vrijeme, kada bolest nije uznapredovala, rak dojke može biti izlječiv u gotovo 90 % slučajeva, dok stopa petogodišnjeg preživljavanja iznosi 97 %. Sekundarna prevencije raka dojke - usmjerena na njegovo što ranije otkrivanje - uključuje rutinski samopregled dojki, koji bi žene trebale obavljati jednom mjesečno, potom godišnji klinički pregled dojki, mamografiju (rendgenski pregled dojki) a u žena mlađih od 40 godina i ultrazvučni pregled dojki.

U povodu ovogodišnjeg Dana narcisa se diljem Hrvatske održava niz javnozdravstvenih aktivnosti. Tako će se u subotu, 25. ožujka, od 10 do 14 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu održati javnozdravstvena akcija u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Gradskog ureda za javno zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatske lige protiv raka, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. Istog dana i u isto vrijeme, na obližnjem Trgu Petra Preradovića obilježavanje Dana narcisa organiziraju udruge SVE za NJU, Pogled iz novog kuta (P.I.N.K. - life) te Europa Donna Hrvatska, koje okupljaju i podupiru žene liječene od raka dojke.

Podsjećamo kako je HALMED na svojim internetskim stranicama izvijestio i o Mjesecu borbe protiv raka dojke, koji se diljem svijeta obilježava u listopadu, kao i o popratnoj humanitarnoj akciji Dan ružičaste vrpce.

Na vrh stranicePovratak