Novosti i edukacije

Obilježavanje Svjetskog dana tuberkuloze

23.03.2017.

Svjetski dan tuberkuloze, koji se pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) već 35 godina obilježava 24. ožujka, posvećen je osvješćivanju javnosti o tuberkulozi - bolesti koja i danas u velikom dijelu svijeta ima razmjere epidemije te prema podacima SZO-a svake godine uzrokuje oko 1,5 milijuna fatalnih slučajeva, ponajprije u zemljama u razvoju.

Tuberkuloza je kronična zarazna bolest, najčešće uzrokovana bakterijom Mycobacterium tuberculosis. Premda može zahvatiti bilo koji organ u tijelu, najčešće pogađa pluća te se najčešće prenosi s jedne osobe na drugu kapljičnim putem - kašljanjem, kihanjem, govorom, putem pljuvačke odnosno dugotrajnim boravkom u istoj prostoriji s oboljelom osobom. Mogućnost da se izložena osoba zarazi ovisi ponajprije o intenzitetu, učestalosti i trajanju izloženosti bacilima tuberkuloze. Bolest se može razviti unutar nekoliko tjedana nakon infekcije, no mogu proći i godine prije nego no što se razvije. Pritom je rizik od brzog razvoja bolesti veći u djece, starijih te imunokompromitiranih osoba, kao što su osobe oboljele od AIDS-a, bolesnici na kemoterapiji ili bolesnici koji nakon transplantacije organa uzimaju imunosupresivne lijekove. Uz to, infekciji i širenju tuberkuloze pogoduje i niz drugih faktora rizika kao što su neishranjenost, život u prenapučenoj sredini i loši higijenski uvjeti, alkoholizam, pušenje, zlouporaba droga i dr.

Simptomi tuberkuloze u velikoj mjeri ovise o zahvaćenom organu. Ipak, u uobičajene se simptome ubrajaju dugotrajni kašalj (koji može biti popraćen iskašljajem, uključujući primjese krvi), povišena tjelesna temperatura, umor, gubitak apetita i tjelesne težine, pojačano znojenje (osobito noću) te bol u prsima. U dijagnosticiranju tuberkuloze primjenjuje se niz postupaka, kao što su analiza iskašljaja, tuberkulinski kožni test, radiološke pretrage, bronhoskopija i biopsija. Ova bolest zahtijeva višemjesečno liječenje antituberkuloticima - lijekovima iz skupine antibiotika, čijom se primjenom obično mogu izliječiti i uznapredovali slučajevi tuberkuloze. Pritom je tijekom prvih nekoliko tjedana od početka terapije potrebno bolničko liječenje, kako bi se spriječilo širenje bolesti na okolinu. Liječenje i oporavak mogu dodatno ubrzati i pospješiti odmor i smanjivanje stresa, boravak u sredini s čistim i suhim zrakom te kvalitetna prehrana bogata vitaminom C.

Premda se tuberkuloza i danas ubraja u deset vodećih uzroka mortaliteta u svijetu, u našoj se zemlji nastavlja trend smanjivanja broja oboljelih od ove bolesti. Prema podacima Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je tijekom 2015. godine registrirano 448 novooboljelih od tuberkuloze, što rezultira incidencijom od 10 na 100.000 stanovnika te je podjednako podacima za 2014. godinu, no predstavlja znatan pad u odnosu na 2013. godinu, u kojoj je zabilježeno 548 novih slučajeva turberkuloze. Premda je riječ o povoljnom trendu, incidencija tuberkuloze u Hrvatskoj i dalje je nešto viša no u razvijenijim članicama Europske unije.

Svjetski dan tuberkuloze obilježava se na datum na koji je 1882. godine njemački liječnik i mikrobiolog Robert Koch obznanio kako je identificirao bakteriju Mycobacterium tuberculosis kao uzročnika tuberkuloze. U vrijeme kada je ova bolest harala Europom te Sjevernom i Južnom Amerikom, s fatalnim ishodom za gotovo 15 % populacije, ovo je važno otkriće otvorilo put njezinom pravovremenom dijagnosticiranju i uspješnom liječenju.

Na vrh stranicePovratak