Novosti i edukacije

Obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna cijepljenja, 24. – 30. travnja 2017. godine

27.04.2017.

Na inicijativu Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Europu (WHO/Europe) i u suradnji s UNICEF-om, Europskim centrom za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) i drugim partnerskim organizacijama, u posljednjem se tjednu travnja, počevši od 2005. godine, obilježava Europski tjedan cijepljenja. Usporedo s ovom regionalnom javnozdravstvenom inicijativom, kojom se nastoji osnažiti svijest javnosti o važnosti i dobrobiti cijepljenja za zdravlje ljudi, od 2012. godine se - također pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije - na globalnoj razini obilježava Svjetski tjedan cijepljenja.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, cijepljenje je stvaranje imuniteta ili rezistencije na zaraznu bolest, u pravilu primjenom cjepiva, koja potiču naš imunološki sustav na proizvodnju protutijela na određene uzročnike bolesti. Na taj se način može postići potpuni izostanak zaraze određenom bolesti odnosno, u slučaju da zaraza ipak nastupi, znatno blaži tijek bolesti i njezino lakše liječenje. Cijepljenje se može provoditi prije izloženosti uzročniku (npr. cijepljenje djece protiv ospica) ili nakon izloženosti uzročniku (npr. cijepljenje protiv bjesnoće nakon ugriza bijesne ili na bjesnoću sumnjive životinje). Otkriće cijepljenja možemo zahvaliti engleskom liječniku i znanstveniku Edwardu Jenneru, koji je 1796. godine pronašao i primijenio prvo cjepivo na svijetu, namijenjeno protiv velikih boginja.

Nakon općeg poboljšanja higijenskih uvjeta, što ponajprije podrazumijeva opskrbu stanovništva čistom vodom, cijepljenje predstavlja najučinkovitiju i najuspješniju javnozdravstvenu mjeru koja je spasila te nastavlja spašavati više ljudskih života no bilo koja druga medicinska intervencija u povijesti. Zahvaljujući cijepljenju neke su vrlo opasne bolesti iskorijenjene (primjerice, velike boginje krajem 1970-ih godina, zahvaljujući programu cijepljenja kojim je rukovodila Svjetska zdravstvena organizacija), neke se bolesti nalaze pred iskorjenjivanjem (npr. broj slučajeva dječje paralize u svijetu smanjio se od 1988. godine za 99 %), dok je niz drugih zaraznih bolesti - kao što su neonatalni tetanus, tuberkulozni meningitis, ospice, rubela, difterija i dr. - stavljen pod nadzor. Stoga je temeljna svrha obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna cijepljenja dodatno osvješćivanje najšire javnosti - od roditelja, preko zdravstvenih djelatnika do donositelja odluka i medija - o važnosti cijepljenja, uz naglašavanje činjenice da korist od cijepljenja višestruko nadmašuje rizik od primjene cjepiva.

Tjedan cijepljenja obilježila je i Europska agencija za lijekove (EMA). Ovom je prigodom profesor Guido Rasi, izvršni direktor EMA-e, pozvao roditelje da cijepljenjem zaštite svoju djecu. Također, ukazao je na problem manjka povjerenja u javnozdravstvene ustanove, znanstvenike i znanstveno mišljenje u Europi i šire, navevši kao glavne razloge strah uzrokovan nepouzdanim izvorima informacija i ignoriranjem čvrstih znanstvenih dokaza, ali i činjenicu da ljudi zaboravljaju opasne posljedice pojedinih bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.

"Svi smo odgovorni za podizanje svijesti o koristima cjepiva i upozoravanje na rizike koje donosi izbjegavanje cijepljenja. Briga za sigurnost djece i odraslih odgovornost je sviju nas te se zajednički moramo boriti protiv straha od cijepljenja kako bismo dobili bitku protiv bolesti koje se ponovno pojavljuju, a koje se mogu spriječiti cijepljenjem", zaključio je izvršni direktor EMA-e, čije priopćenje možete u cijelosti pronaći na internetskoj stranici EMA-e.

U okviru okruglog stola "Cijepljenje: istine vs. zablude", održanog 7. travnja 2017. godine u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar", Hrvatska liječnička komora (HLK) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) donijeli su Deklaraciju o važnosti cijepljenja, koju su potpisom podržali istaknuti medicinski stručnjaci, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti na području zdravstva, Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), Svjetske zdravstvene organizacije i stručnih liječničkih društava, stručnjaci s Medicinskog i Pravnog fakulteta te predstavnici udruga pacijenata. Ovom je prigodom HALMED naglasio da u Republici Hrvatskoj mogu biti odobrena isključivo cjepiva koja imaju pozitivan sigurnosni profil, koja su djelotvorna u zaštiti protiv uzročnika bolesti za koje su namijenjena i koja su odgovarajuće farmaceutske kakvoće.

U povodu Svjetskog i Europskog tjedna cijepljenja HZJZ, Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar" i Hrvatsko epidemiološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora organiziraju skup o cijepljenju, koji će se u subotu, 6. svibnja 2017. godine, s početkom u 8:30 sati održati u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar". Skup je namijenjen svim zdravstvenim djelatnicima koji u svojem radu provode cijepljenje i dobivaju upite o cijepljenju, prvenstveno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Na vrh stranicePovratak