Novosti i edukacije

Objavljen Dodatak 4.4. Hrvatske farmakopeje

28.11.2017.

Objavljen je četvrti Dodatak četvrtom (on-line) izdanju Hrvatske farmakopeje s oznakom 4.4. Ovaj Dodatak odgovara Dodatku izdanja Europske farmakopeje (Ph. Eur.) 9.4, objavljenom u listopadu 2017. godine. Novi i revidirani tekstovi stupaju na snagu 1. travnja 2018. godine, a ispravljeni tekstovi objavljeni u Ph. Eur. 9.4 stupaju na snagu do 30. studenog 2017. godine (ako nije drugačije navedeno).

Kao i do sada, u poglavlju Komentari revidiranih tekstova objavljenih u Dodatku 9.4 Ph. Eur. dostupan je sažeti prikaz izmjena tekstova objavljenih u ovom Dodatku.

Ovaj put u Hrvatsku farmakopeju uvršteni su novi prijevodi općih poglavlja:

  • 2.4.20. Određivanje elementarnih onečišćenja,
  • 5.1.8. Mikrobiološka kakvoća biljnih lijekova za primjenu kroz usta i ekstrakata korištenih za njihovu pripremu,
  • 5.20. Elementarna onečišćenja,

te prijevodi novih monografija:

  • Amonijev hidrogenkarbonat (1390),
  • Dekspantenol (0761),
  • Natrijev jodid (0196).

Opća monografija Kapsule (0016) sad je prevedena u cijelosti.

Svaki Dodatak je cjelovito izdanje Hrvatske farmakopeje u koji su unesene sve novosti i korekcije, odnosno izmjene iz odgovarajućeg dodatka Europske farmakopeje te se u njemu farmakopeja može cjelovito pretraživati.

Godišnju licencu za korištenje svakog izdanja Hrvatske farmakopeje, kao i dodataka koji se redovito objavljuju, izdaje Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Cijena jedne licence je 930,00 kuna + PDV. Svaku licencu moguće je koristiti na dva računala.

Registraciju je moguće provesti putem ove poveznice, uz ispunjavanje zahtjeva traženim podacima, na temelju kojih se kreira ponuda za licencu. Nakon što se prema navedenoj ponudi izvrši plaćanje, korisniku će biti omogućen pristup cjelovitom izdanju farmakopeje. Obavijest o aktivaciji pristupa korisnik će zaprimiti e-poštom zajedno s odgovarajućom zaporkom za pristup farmakopeji.

Nakon pristupanja Hrvatskoj farmakopeji, automatski se otvara važeće izdanje/dodatak, a sva dostupna izdanja/dodatke, s cjelovitom farmakopejom, mogu se pretraživati klikom na izbornik Izdanje u zaglavlju farmakopeje.

U svrhu pružanja uvida u mogućnosti koje pruža cjelovito izdanje Hrvatske farmakopeje, korisnicima je dostupna demo verzija farmakopeje, kojoj je moguće pristupiti ovdje.

Povratak