Novosti i edukacije

Pismo zdravstvenim radnicima o sličnosti naziva lijekova Caprelsa (vandetanib) i Caprez (amlodipin)

21.02.2017.

Sanofi-aventis Croatia d.o.o., lokalni predstavnik tvrtke Genzyme Europe BV, nositelja odobrenja za stavljanje u promet lijeka Caprelsa (vandetanib), AstraZeneca d.o.o., lokalni predstavnik tvrtke AstraZeneca AB, prethodnog nositelja odobrenja lijeka Caprelsa i Alkaloid d.o.o., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Caprez (amlodipin), u dogovoru s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputili su pismo zdravstvenim radnicima kojim im se skreće pozornost na sličnost naziva lijekova Caprelsa i Caprez, kako bi se izbjegao mogući rizik od medikacijske pogreške zbog zamjene lijekova.

Sažetak

  • U Republici Hrvatskoj bit će stavljeni u promet lijekovi Caprelsa 100 i 300 mg filmom obložene tablete (vandetanib), a u prometu se od ranije nalaze lijekovi Caprez 5 mg tablete i Caprez 10 mg tablete (amlodipin).
  • Kako bi se izbjegao mogući rizik od medikacijske pogreške zbog zamjene lijekova radi sličnosti u njihovim nazivima, skreće se pozornost da lijekovi Caprelsa i Caprez imaju različite djelatne tvari i različite indikacije. Nadalje, indikacije se razlikuju svojom učestalošću, a u propisivanje lijekova bit će uključeni liječnici različitih specijalnosti.
  • Djelatna tvar lijeka Caprelsa je vandetanib, protutumorski lijek iz skupine inhibitora tirozin kinaza. Caprelsa je indicirana za liječenje agresivnog i simptomatskog medularnog karcinoma štitnjače u bolesnika s neoperabilnom lokalno uznapredovalom ili metastatskom bolešću. Lijek se propisuje na ograničeni recept, a izdaje se u ljekarni.
  • Djelatna tvar lijeka Caprez je amlodipin, antihipertenziv iz skupine blokatora kalcijevih kanala. Caprez je indiciran za liječenje hipertenzije, kronične stabilne angine pektoris i vazospastične (Prinzmetalove) angine. Lijek se propisuje na ponovljivi recept, a izdaje se u ljekarni.

Dodatne informacije

Odlukom Europske komisije od 8. rujna 2016. godine za lijek Caprelsa je odobren prijenos nositelja odobrenja s AstraZeneca AB na Genzyme Europe BV, čime je kompanija Sanofi preuzela sva prava vezano uz lijek Caprelsa (Genzyme Europe BV je dio Sanofi grupe). Iz odluke Komisije proizlazi da se sve aktivnosti povezane s prijenosom moraju završiti najkasnije do 15. ožujka 2017. godine. Sukladno navedenom serije lijeka puštene u promet prije 15. ožujka 2017. godine mogu na pakiranju imati obilježja tvrtke AstraZeneca.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Na vrh stranicePovratak