Novosti i edukacije

Svečano obilježena 700. obljetnica osnivanja i djelovanja Ljekarne Male braće

13.11.2017.

Sedamstota obljetnica osnivanja i neprekinutog djelovanja Ljekarne Male braće obilježena je u Dubrovniku 10. i 11. studenoga 2017. godine.

Povodom ovog jubileja održana je Svečana akademija pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva zdravstva, Ministarstva kulture, Dubrovačko-neretvanske županije te Grada Dubrovnika. Ovom prigodom ministrica kulture i izaslanica predsjednika Vlade dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izvijestila je da je pokrenut postupak da se Ljekarnu Male braće s njenim karakterističnim kulturnim i zdravstvenim doprinosom uvrsti u nacionalni popis nematerijalne kulturne baštine. U ime Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), obilježavanju ove obljetnice prisustvovao je izv. prof. dr. sc. Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a. Svečanoj akademiji prisustvovali su i brojni drugi uvaženi uzvanici.

U sklopu obilježavanja ove obljetnice održan je i simpozij "700 godina ljekarništva u Dubrovniku", koji je organiziralo Hrvatsko farmaceutsko društvo u suradnji s Franjevačkim samostanom Male braće i Zdravstvenom ustanovom Ljekarna Dubrovnik. Na simpoziju su predstavljeni razvoj zdravstva i ljekarništva u Dubrovniku, povijesni razvoj i rad Ljekarne Male braće, lokacije rada i eksponati Male braće te djelovanje istaknutih franjevaca ljekarnika, kao i humanitarni rad franjevaca Male braće u Domovinskom ratu.

Ljekarna Male braće jedna je od najstarijih ljekarni u Europi. Nije prestala s radom od utemeljenja 1317. godine sve do danas, što je čini jedinstvenom u svijetu.

Povratak