Novosti i edukacije

Svjetski dan hemofilije, 17. travnja 2017. godine

14.04.2017.

Kao i prethodnih godina, i ove se godine 17. travnja diljem svijeta obilježava Svjetski dan hemofilije, čija je svrha osnaživanje svijesti o ovoj rijetkoj i teškoj bolesti te o izazovima s kojima se svakodnevno suočavaju osobe oboljele od hemofilije.

Hemofilija je rijetka bolest koja nastaje zbog urođenog nedostatka ili smanjene aktivnosti nekog od faktora zgrušavanja krvi, koji imaju različite zadaće u stvaranju ugruška. Nedostatak ili poremećena funkcija faktora zgrušavanja rezultira vanjskim ili unutrarnjim krvarenjem produljenog trajanja, koje se teško zaustavlja.

Hemofilija je u najvećem broju slučajeva nasljedna bolest od koje pobolijevaju muškarci, dok su ženske osobe (majke) prenositelji bolesti, a od nje pobolijevaju znatno rjeđe. Procjenjuje se kako od ove bolesti pobolijeva približno jedna na svakih 10.000 osoba, te je u Hrvatskoj registrirano oko 500 osoba oboljenih od hemofilije.

Osobe s hemofilijom mogu ostvariti visoku kvalitetu života uz odgovarajuću supstitucijsku (nadomjesnu) terapiju lijekovima čija je djelatna tvar faktor zgušavanja koji bolesniku nedostaje ili ne obavlja ispravno svoju funkciju, a uzimaju se intravenozno kako bi brzo zaustavili krvarenje. Ovi se lijekovi ubrajaju u skupinu antihemoragika (ATK skupina B02), koji su prema HALMED-ovim podacima o potrošnji lijekova u Republici Hrvatskoj u 2015. godini bili 56. najčešće primjenjivana skupina lijekova prema potrošnji izraženoj u definiranim dnevnim dozama na 1000 stanovnika na dan (DDD/1000/dan), odnosno 29. po redoslijedu skupina lijekova prema financijskoj potrošnji u kunama. Pritom lijekovi čije su djelatne tvari faktori zgrušavanja krvi, prema podacima za posljednjih nekoliko godina, imaju udio od oko 80 % u cjelokupnoj potrošnji antihemoragika.

Dodatne informacije o hemofiliji i međunarodnom zdravstvenom danu koji je posvećen ovoj bolesti možete pronaći u tekstu kojim je na HALMED-ovim internetskim stranicama popraćeno prošlogodišnje obilježavanje Svjetskog dana hemofilije.

Povratak