Novosti i edukacije

Svjetski dan raka jajnika, 8. svibnja 2017. godine

05.05.2017.

Počevši od 2013. godine, 8. svibnja se na međunarodnoj razini obilježava Svjetski dan raka jajnika. Obilježavanjem ovog svjetskog zdravstvenog dana nastoji se skrenuti pozornost javnosti na ovaj ginekološki tumor s najlošijim preživljenjem, ujedno i peti uzrok fatalnih ishoda po učestalosti među zloćudnim tumorima u žena te velik globalni javnozdravstveni problem. Rak jajnika se u svijetu svake godine dijagnosticira u približno 240.000 žena, a broj fatalnih slučajeva iznosi gotovo 150.000 godišnje. U Hrvatskoj se, pak, godišnje bilježi od 400 do 450 novih slučajeva raka jajnika, dok je fatalnih slučajeva između 300 i 330. Zbog čestog izostanka simptoma bolesti u ranijim fazama odnosno njihova otežanog prepoznavanja, u dvije trećine žena rak jajnika otkriva se tek u kasnom stadiju bolesti, što smanjuje mogućnost uspješnog liječenja. Stoga se pri obilježavanju Svjetskog dana raka jajnika osobit naglasak stavlja na osvješćivanje javnosti o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, koji povećavaju izglede za rano otkrivanje ove bolesti i uspješnost njezina liječenja.

Žene imaju po dva jajnika veličine oko 3 puta 1,5 cm, koji su smješteni u maloj zdjelici. Jajnici su u uskom doticaju s jajovodima na koje se nastavlja maternica. Osim što u reproduktivnoj dobi stvaraju spolne stanice, jajnici imaju i endokrinu ulogu, s obzirom na to da izlučuju hormone estrogen i progesteron.

Najčešći oblik zloćudnog tumora jajnika, u približno 90 % slučajeva, jest epitelni karcinom koji se razvija iz površinskih epitelnih stanica, najčešće u starijoj dobi. Preostalih 10 % slučajeva odnosi se na karcinome germinativnih stanica i stromalne tumore koji se češće razvijaju u mlađih žena. U većini slučajeva rak jajnika nastaje sporadično, premda u približno 10 % slučajeva postoji nasljedna sklonost ovoj bolesti.

U važnije faktore koji mogu imati utjecaj na nastanak raka jajnika ubrajaju se dob, pojava raka u obitelji i prethodne zloćudne bolesti, prethodna endometrioza, faktori povezani s reprodukcijskom funkcijom (povećani rizik od pojave ove bolesti može biti povezan s neplodnošću, a rizik je veći i u žena koje nisu rađale ili su kasno rađale, kao i u žena u kojih je rano nastupila prva menstruacija odnosno u žena s kasnijim nastupom menopauze) i loše životne navike (pušenje, prekomjerna tjelesna težina, izostanak tjelesne aktivnosti). Na smanjivanje rizika od nastanka raka jajnika mogu utjecati trudnoća, dojenje, uzimanje kombiniranih hormonskih kontraceptiva te kirurško podvezivanje jajovoda odnosno kirurško odstranjivanje oba jajovoda odnosno jajnika.

Simptomi raka jajnika najčešće se pojavljuju tek u uznapredovanom stadiju bolesti te su nerijetko vrlo nespecifični (npr. mukla bol u donjem dijelu trbuha i križobolja, smetnje u probavi i gubitak apetita, napuhnutost, bolni vjetrovi, promjene u mokrenju, slabost i anemija), zbog čega se neki od njih mogu zamijeniti sa simptomima manje ozbiljnih stanja, kao što su neki poremećaji u radu želuca i crijeva. Ginekološke smetnje, kao što su nepravilno vaginalno krvarenje ili bol tijekom spolnog odnosa, javljaju se u manje od četvrtine oboljelih.

Zbog nespecifičnosti simptoma bolesti u najvećem broju slučajeva te njihova kasnog pojavljivanja - a stoga i nerijetkog otkrivanja raka jajnika tek u kasnijem stadiju bolesti - za pravovremeno otkrivanje raka jajnika, a time i njegovo uspješnije liječenje (koje može uključivati kiruršku terapiju, kemoterapiju i radijacijsku terapiju), osobito su važni redoviti, preventivni ginekološki pregledi, koji uključuju pregled transvaginalnim ultrazvukom (UZV) odnosno color dopplerom. U dijagnostici se koriste i tumorski markeri (pretraga krvi koja otkriva postojanje proteina kojeg ponekad proizvode karcinomi jajnika), među kojima je najčešći CA-125, a dijagnostika može uključivati i primjenu CT ili MR uređaja. Za postavljanje konačne dijagnoze raka jajnika i određivanje tipa tumora i proširenosti bolesti potrebni su kirurški zahvat i uzimanje uzorka tkiva na analizu.

Svjetski dan raka jajnika obilježava se i diljem Hrvatske. Tako će se, primjerice, događanje u povodu ovog zdravstvenog dana u Osijeku održati u ponedjeljak, 8. svibnja, s početkom u 10 sati na Trgu Ante Starčevića, u organizaciji Udruge žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika "JA KA", dok će istog dana u Gradskoj vijećnici u Rijeci, s početkom u 18 sati, u organizaciji Kluba žena oboljelih od ginekoloških tumora "MIRTA" biti održani predavanje i tribina posvećeni ovoj temi.

Na vrh stranicePovratak