Novosti i edukacije

Obavijest o privremenoj obustavi isporuke i primjene serija lijekova Thiopental VUAB inj.plv.sol. 0,5 g i Thiopental VUAB inj.plv.sol. 1,0 g (tiopental natrij)

24.07.2018.

Tvrtka Toto Pharma d.o.o., distributer lijekova Thiopental VUAB inj.plv.sol. 0,5 g i Thiopental VUAB inj.plv.sol. 1,0 g (tiopental natrij), na zahtjev Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), pokreće postupak privremene obustave isporuke i primjene serija SC170119 i SC170121 lijeka Thiopental VUAB inj.plv.sol. 0,5 g i serija SC170122, SC170137, SC180015 i SC170011 lijeka Thiopental VUAB inj.plv.sol. 1,0 g.

Obustava isporuke i primjene lijeka provodi se do razine bolničkih ljekarni, odnosno do mjesta primjene, zbog sumnje u neispravnost u kakvoći djelatne tvari tiopental.

Budući da u Republici Hrvatskoj niti jedan lijek s djelatnom tvari tiopental nema odobrenje za stavljanje u promet, navedeni lijekovi se izvanredno unose za potrebe liječenja pacijenata. Navedena obustava isporuke i primjene neće utjecati na kontinuiranu opskrbu tržišta jer se izvanrednim unosom nabavlja drugi lijek s djelatnom tvari tiopental drugog proizvođača koja nije zahvaćena navedenom neispravnošću.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak