Novosti i edukacije

Pismo zdravstvenim radnicima o ažuriranom popisu kompatibilnih uređaja za određivanje razine glukoze u krvi kod pacijenata liječenih EXTRANEAL otopinom za peritonejsku dijalizu (ikodekstrin)

21.09.2018.

Agmar d.o.o. je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) uputio pismo zdravstvenim radnicima o ažuriranom popisu kompatibilnih uređaja za određivanje razine glukoze u krvi kod pacijenata liječenih EXTRANEAL otopinom za peritonejsku dijalizu (ikodekstrin).

Sažetak

  • EXTRANEAL (ikodekstrin) je otopina za peritonejsku dijalizu čija se djelatna tvar ikodekstrin metabolizira u maltozu.Maltoza može interferirati s određenim uređajima ili test trakama za određivanje glukoze. Ova interferencija može dovesti do lažno povišenog očitanja razine glukoze u krvi, može prikriti stvarnu hipoglikemiju ili dovesti do pogrešne dijagnoze hiperglikemije.
  • Zbog navedenog se za određivanje razine glukoze u krvi kod pacijenata na terapiji Extraneal otopinom za peritonejsku dijalizu smiju koristiti samo za glukozu specifični uređaji i test trake.
  • U prilogu pisma dostupan je ažurirani popis uređaja za određivanje razine glukoze u krvi sa svim važnim informacijama. Navedeni popis ne predstavlja preporuku za korištenje navedenih uređaja ili test traka za određivanje glukoze.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak