Novosti i edukacije

EMA: Trenutačno nema dovoljno podataka o primjeni inhalacijskih kortikosteroida u liječenju bolesti COVID-19

28.05.2021.

Radna skupina za COVID-19 (engl. EMA Pandemic Task Force, COVID-ETF) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) upućuje zdravstvene radnike na to da trenutačno nema dovoljno dokaza o koristi primjene inhalacijskih kortikosteroida u liječenju bolesnika oboljelih od bolesti COVID-19.

Iako COVID-ETF nije utvrdio potencijalne sigurnosne rizike iz dosadašnjih studija, nije moguće isključiti mogućnost neželjenog događaja povezanih s primjenom inhalacijskih kortikosteroida u bolesnika oboljelih od bolesti COVID-19 kojima nije potrebna terapija kisikom.

Preporuka je donesena temeljem pregleda trenutačno dostupnih dokaza, uslijed rastućeg interesa za primjenu inhalacijskih kortikosteroida (primjerice, budezonid i ciklezonid) u bolesnika oboljelih od bolesti COVID-19.

Inhalacijski kortikosteroidi uglavnom se koriste za liječenje određenih upala u plućima, kao što su astma i kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB). Potrebni su dodatni dokazi iz kliničkih ispitivanja kako bi se utvrdile koristi primjene inhalacijskih kortikosteroida u liječenju bolesnika oboljelih od bolesti COVID-19.

Trenutačno dostupni dokazi iz kliničkih ispitivanja podupiru primjenu deksametazona, koji pripada skupini kortikosteroida za sustavnu primjenu, u liječenju pojedinih bolesnika oboljelih od bolesti COVID-19. Temeljem ocjene opsežnih podataka, EMA je u rujnu 2020. godine odobrila primjenu deksametazona kroz usta ili putem intravenske injekcije ili infuzije (drip) u liječenju bolesnika oboljelih od bolesti COVID-19 kojima je potrebna terapija kisikom.

EMA će nastaviti pratiti sigurnost primjene i djelotvornosti lijekova za liječenje i sprečavanje bolesti COVID-19 u svrhu donošenja pravovremenih preporuka za zdravstvene radnike u EU-u.

Povratak