Novosti i edukacije

Obavijest o povlačenju lijekova Acipan 20 mg želučanootporne tablete i Acipan 40 mg želučanootporne tablete (pantoprazol)

03.12.2021.

Nastavno na obustavu isporuke lijekova Acipan 20 mg želučanootporne tablete i Acipan 40 mg želučanootporne tablete (pantoprazol), tvrtka Sandoz d.o.o., nositelj odobrenja za stavljanje u promet predmetnih lijekova, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje svih serija navedenih lijekova iz prometa. Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Navedeni postupak povlačenja provodi se zbog sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na regulatornu nesukladnost.

Na tržištu u Republici Hrvatskoj u prometu su dostupni drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine, stoga navedeni postupak povlačenja ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta. Pacijenti se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja vezanih uz trenutačnu terapiju.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak