Novosti i edukacije

Pismo zdravstvenim radnicima o povezanosti primjene cjepiva Vaxzevria (ranijeg naziva COVID-19 Vaccine AstraZeneca) i pojave tromboze u kombinaciji s trombocitopenijom

02.06.2021.

Nositelj odobrenja AstraZeneca AB je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputio pismo zdravstvenim radnicima o povezanosti primjene cjepiva Vaxzevria (ranijeg naziva COVID-19 Vaccine AstraZeneca) i pojave tromboze u kombinaciji s trombocitopenijom.

Sažetak

  • Cjepivo Vaxzevria je kontraindicirano u osoba koje su imale trombozu praćenu trombocitopenijom (sindrom tromboze sa trombocitopenijom, Thrombosis with Thrombocytopenia Syndrome, TTS) nakon što su primile prvu dozu ovog cjepiva.
  • Sindrom tromboze sa trombocitopenijom zahtijeva specijalističko kliničko zbrinjavanje. Zdravstveni radnici trebaju konzultirati primjenjive smjernice i/ili konzultirati stručnjake (hematologe, specijaliste za koagulaciju), kako bi dijagnosticirali i liječili ovo stanje.
  • U osoba u kojih je dijagnosticirana trombocitopenija unutar 3 tjedna nakon primjene cjepiva Vaxzevria potrebno je provjeriti postoje li znakovi tromboze. Slično tome, u osoba u kojih se pojavi tromboza unutar 3 tjedna nakon primjene cjepiva potrebno je provjeriti razinu trombocita, odnosno znakove trombocitopenije.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak