Novosti i edukacije

Pismo zdravstvenim radnicima o riziku od imunosne trombocitopenije (ITP) i venske tromboembolije (VTE) uz primjenu cjepiva COVID-19 Vaccine Janssen

13.10.2021.

Nositelj odobrenja Janssen Cilag International N.V. je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputio pismo zdravstvenim radnicima o riziku od imunosne trombocitopenije (ITP) i venske tromboembolije (VTE) uz primjenu cjepiva COVID-19 Vaccine Janssen.

Sažetak

Imunosna trombocitopenija (ITP, engl. immune thrombocytopenia):

  • Vrlo rijetko su opaženi slučajevi imunosne trombocitopenije (ITP), koji su ponekad uključivali vrlo niske razine trombocita (< 20 x 109 / l), a javili su se obično unutar prva četiri tjedna nakon primjene cjepiva COVID-19 Vaccine Janssen. Navedeno je uključivalo i slučajeve praćene krvarenjem, kao i one s fatalnim ishodom. Neki od slučajeva zabilježeni su u osoba koje su imale ITP u anamnezi.
  • Ako osoba ima ITP u anamnezi, prije cijepljenja potrebno je razmotriti rizik od razvoja niskih razina trombocita te se preporučuje pratiti broj trombocita nakon primjene cjepiva.
  • Osobe koje su primile cjepivo trebaju obratiti pozornost na znakove i simptome ITP-a, poput spontanog krvarenja, nastanka modrica ili petehija.
  • U osoba kod kojih se unutar 3 tjedna nakon primjene cjepiva COVID-19 Vaccine Janssen dijagnosticira trombocitopenija potrebno je aktivno istražiti eventualnu prisutnost znakova tromboze da bi se ocijenila potencijalna dijagnoza sindroma tromboze praćene trombocitopenijom, koji zahtijeva specijalizirano kliničko liječenje.

Venska tromboembolija (VTE, engl. venous thromboembolism):

  • Nakon primjene cjepiva COVID-19 Vaccine Janssen rijetko su opaženi slučajevi venske tromboembolije (VTE).
  • U osoba s povećanim rizikom od tromboembolije treba razmotriti rizik od VTE‑a.
  • Zdravstveni radnici trebaju obratiti pozornost na znakove i simptome venske tromboembolije. Cijepljene osobe treba uputiti da odmah potraže liječničku pomoć ako nakon cijepljenja primijete simptome poput kratkoće daha, boli u prsnom košu, boli u nozi, oticanja noge ili perzistentne boli u abdomenu.
  • U osoba kod kojih se unutar 3 tjedna nakon cijepljenja razvije tromboza potrebno je ispitati eventualnu prisutnost trombocitopenije da bi se ocijenila potencijalna dijagnoza sindroma tromboze praćene trombocitopenijom, koji zahtijeva specijalizirano kliničko liječenje.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Na vrh stranicePovratak