Novosti i edukacije

Pismo zdravstvenim radnicima o riziku od miokarditisa i perikarditisa za mRNA cjepiva protiv bolesti COVID-19 Comirnaty i Spikevax

19.07.2021.

BioNTech Manufacturing GmbH i Moderna Biotech Spain, S.L. su u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputili pismo zdravstvenim radnicima o riziku od miokarditisa i perikarditisa za mRNA cjepiva protiv bolesti COVID-19 Comirnaty i Spikevax.

Sažetak

  • Vrlo rijetko su prijavljeni slučajevi miokarditisa i perikarditisa nakon cijepljenja mRNA cjepivima protiv bolesti COVID-19 Comirnaty i Spikevax (ranijeg naziva COVID-19 Vaccine Moderna).
  • Navedeni slučajevi su se uglavnom javili unutar 14 dana nakon cijepljenja, češće nakon primjene druge doze i u mlađih odraslih muškaraca.
  • Dostupni podaci upućuju na to da je tijek razvoja miokarditisa i perikarditisa nakon cijepljenja sličan općenitom tijeku razvoja navedenih stanja.
  • Zdravstveni radnici trebaju obratiti pozornost na znakove i simptome miokarditisa i perikarditisa.
  • Zdravstveni radnici trebaju savjetovati cijepljene osobe da odmah potraže hitnu medicinsku pomoć ako osjete bol u prsnom košu, nedostatak daha ili palpitacije.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak