Novosti i edukacije

Upozorenje o otvorenim bočicama s test trakama Accu-Chek Aviva, Performa i Inform II

22.07.2021.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) je od tvrtke Roche Diabetes Care GmbH zaprimila sigurnosnu obavijest o rijetkoj pojavi u kojoj se čep bočice s test trakama Accu-Chek® Aviva, Performa i Inform II može otvoriti u zatvorenoj ambalaži - kutiji. Čep bočica s trakama Accu-Chek® Aviva, Performa i Inform II može se otvoriti kada se isporučuju na povišenoj temperaturi (≥45 °C) te kada ambalaža usto padne ili se njome grubo rukuje tijekom prijevoza i distribucije.

Zahvaćeni su svi serijski brojevi test traka Accu-Chek® Aviva, Performa i Inform II.

Otvorena bočica može izložiti test trake vlazi koja ih oštećuje, što posljedično može uzrokovati netočne rezultate testiranja korištenjem takvih trakica (povišeni ili lažno previsoki rezultati). Pogrešne odluke o terapiji donesene temeljem netočnih rezultata mogu dovesti do štetnih posljedica za zdravlje.

Roche Diabetes Care zaprimio je prijave iz jedne bolnice u Sjedinjenim Američkim Državama u kojima se navode neočekivani rezultati (poput povišenih ili lažno previsokih rezultata) pri upotrebi bočica s test trakama koje su se otvorile dok su još bile u zatvorenoj ambalaži.

Roche Diabetes Care će ažurirati oznake proizvoda kako bi pojasnio upute za rukovanje bočicama koje su se otvorile u zatvorenoj ambalaži.

U Republici Hrvatskoj do sada nije zaprimljena niti jedna prijava štetnog događaja vezanog uz navedeni problem s test trakama Accu-Chek® Aviva, Performa i Inform II.

Sigurnosna obavijest dostupna je ovdje.

Savjet o korištenju medicinskog proizvoda i/ili radnje koje je potrebno poduzeti

Distributeri i zdravstveni radnici trebaju obavijestiti korisnike test traka Accu-Chek® Aviva, Performa i Inform II o niže navedenim uputama.

Korisnici koji koriste test trakice Accu-Chek® Aviva, Performa i Inform II mole se da slijede upute:

  • Prije prve upotrebe uvijek pažljivo pregledati bočice s test trakama Accu-Chek® Performa.
  • Nemojte upotrebljavati test trake ako:
    • je bočica otvorena ili oštećena prije prve upotrebe test traka
    • čep nije u potpunosti zatvoren
    • vidite oštećenje čepa ili bočice
    • bilo što sprječava pravilno zatvaranje čepa.
  • Nemojte izvoditi kontrolno ispitivanje prema uputama u priručniku mjerača.
  • Ako imate bilo koji proizvod na koji se odnosi ova obavijest, a čep bočice je bio otvoren u zatvorenoj ambalaži, odmah odložite test trake u otpad.
  • Roche Diabetes Care pružit će zamjenu test traka korisnicima koji su kupili bočice koje su bile otvorene u zatvorenoj ambalaži. Da biste od društva Roche Diabetes Care zatražili zamjenu, nazovite liniju za pomoć korisnicima na broj telefona: 0800 60 00 60.

Dodatne informacije

Podsjećamo korisnike medicinskih proizvoda da štetne događaje povezane s medicinskim proizvodima prijave HALMED-u putem obrasca koji mogu dostaviti telefaksom na broj: +385 1 4884 110 ili na adresu elektroničke pošte: medpro@halmed.hr.

Na vrh stranicePovratak