Novosti i edukacije

EMA objavila Smjernice o sprječavanju i upravljanju nestašicama lijekova

01.06.2023.

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je Smjernice o sprječavanju i upravljanju nestašicama lijekova, koje su namijenjene nositeljima odobrenja za stavljanje lijeka u promet, veleprodajama, distributerima i proizvođačima, kako bi se osigurao kontinuitet u opskrbi lijekovima, spriječile nestašice te smanjio njihov utjecaj.

Smjernice opisuju različite sudionike u lancu opskrbe lijekovima te njihove odgovornosti i ulogu u sprečavanju i upravljanju nestašicama lijekova. Dokument uključuje sljedeće preporuke:

  • obavještavanje nacionalnih nadležnih tijela o mogućim ili stvarnim nestašicama što je prije moguće i pružanje detaljnih informacija radi boljeg predviđanja mogućeg utjecaja i provođenja preventivnih mjera
  • uspostavljanje robusnih planova za sprečavanje nestašica i upravljanje nestašicama
  • optimizacija farmaceutskih sustava kakvoće i povećanje otpornosti složenih multinacionalnih lanaca opskrbe
  • pravovremena komunikacija između različitih sudionika u lancu opskrbe lijekovima
  • opća načela za promicanje pravedne i jednake distribucije lijekova radi zadovoljenja potreba pacijenata.

Preporuke se temelje na analizi uzroka nestašica i iskustva regulatornih tijela u koordiniranju upravljanja nestašicama, uz konzultacije s udruženjima iz farmaceutske industrije.

Predmetne smjernice nadopunjuju Smjernice dobre prakse za organizacije pacijenata i zdravstvenih radnika o prevenciji nestašica, objavljene tijekom 2022. godine.

Više informacija dostupno je u obavijesti na internetskim stranicama EMA-e, odnosno ovdje.

Povratak