Novosti i edukacije

HALMED sudjelovao na konferenciji Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka

12.07.2023.

Delegacija Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) na čelu s ravnateljem prof. Sinišom Tomićem sudjelovala je na svečanom otvaranju i prvom danu konferencije Udruge hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP) "Connecting the Doers: Taking Croatia to the Next Level", koja je održana od 6. do 8. srpnja 2023. godine u Hotelu Sheraton u Zagrebu.

Tijekom svečanog otvaranja, uz prof. Tomića sudionicima su se pozdravnim riječima obratili Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Christian J. Lynch, vršitelj dužnosti zamjenika šefa misije u Američkom Veleposlanstvu u Hrvatskoj, Steven Pavletić, predsjednik ACAP-a, Don Markušić, predsjednik zagrebačkog ogranka ACAP-a, Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke agencije, Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore te Vida Demarin, tajnica Razreda za medicinske znanosti HAZU-a.

U svojem obraćanju, Predsjednik Vlade RH istaknuo je važnost partnerskih i savezničkih odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske. Podsjetio je i na odličan položaj hrvatske zajednice u američkom društvu, koja je ne samo dobro integrirana, već je stvorila i respektabilan utjecaj u svim društvenim sferama.

Tijekom pozdravnog govora, prof. Tomić istaknuo je važnost brze razmjene znanja i iskustava stručnjaka na području inovativnih lijekova, naprednih medicinskih proizvoda i novih tehnologija te je zaključio: "Takva suradnja je osobito značajna u današnjem brzo mijenjajućem svijetu, pri čemu lekcije naučene iz pandemije bolesti COVID-19 pridonose našoj spremnosti za potencijalne nove zdravstvene prijetnje".

Nakon svečanog otvaranja konferencije, predstavnica HALMED-a Sabina Uzeirbegović sudjelovala je na okruglom stolu pod nazivom "Feasibility of International Clinical Trials", na kojem je predstavila posebnosti postupaka odobravanja i praćenja sigurnosti primjene lijekova u Europskoj uniji.

Prvi dan konferencije bio je usmjeren na teme s područja zdravstva, kliničkih ispitivanja lijekova, onkoloških terapija te inovativnih tehnologija, o kojima su kroz predavanja i okrugle stolove raspravljali vodeći stručnjaci iz SAD-a i Hrvatske.

Fotogalerija

HALMED sudjelovao na konferenciji Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka
Povratak