Novosti i edukacije

Objavljena nova verzija Popisa međusobno zamjenjivih lijekova

12.04.2023.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je na svojim internetskim stranicama novu verziju Popisa međusobno zamjenjivih lijekova. Ovime je predmetni Popis, koji je prvi put objavljen 22. veljače 2023. godine, nadopunjen s dodatnih 13 djelatnih tvari: cefaleksin, cefiksim, cefpodoksim, cefuroksim, doksazosin, ezetimib, ezetimib/atorvastatin, ezetimib/simvastatin, fenoksimetilpenicilin, gestoden/etinilestradiol, lenalidomid, sildenafil i simvastatin.

Nova verzija Popisa međusobno zamjenjivih lijekova je, zajedno s detaljnim informacijama vezanima uz kriterije za uvrštavanje lijeka na popis, dostupna u podrubrici Međusobna zamjenjivost lijekova, odnosno ovdje.

HALMED predmetni Popis objavljuje temeljem članka 6. Zakona o lijekovima (Narodne novine, br. 76/13., 90/14. i 100/18.). S obzirom na velik broj odobrenih lijekova u Republici Hrvatskoj za koje je potrebno znanstveno-stručnom ocjenom utvrditi mogućnost uvrštavanja na popis međusobno zamjenjivih lijekova, a u skladu s pristupom primijenjenim u državama članicama u kojima su popisi do sada doneseni, HALMED će popis nastaviti objavljivati konsekutivno, u određenim skupinama lijekova, te ga ažurirati.

Povratak