Novosti i edukacije

Objavljena nova verzija Popisa međusobno zamjenjivih lijekova

09.05.2023.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je na svojim internetskim stranicama novu verziju Popisa međusobno zamjenjivih lijekova. Ovime je predmetni Popis, koji je prvi put objavljen 22. veljače 2023. godine, nadopunjen s dodatnih 12 djelatnih tvari: cinakalcet, ciprofloksacin, fenofibrat, klaritromicin, levofloksacin, losartan, moksifloksacin, norfloksacin, omega-3 kiseline, rosuvastatin/ezetimib, telmisartan i valsartan.

Nova verzija Popisa međusobno zamjenjivih lijekova je, zajedno s detaljnim informacijama vezanima uz kriterije za uvrštavanje lijeka na popis, dostupna u podrubrici Međusobna zamjenjivost lijekova, odnosno ovdje.

HALMED predmetni Popis objavljuje temeljem članka 6. Zakona o lijekovima (Narodne novine, br. 76/13., 90/14. i 100/18.). S obzirom na velik broj odobrenih lijekova u Republici Hrvatskoj za koje je potrebno znanstveno-stručnom ocjenom utvrditi mogućnost uvrštavanja na popis međusobno zamjenjivih lijekova, a u skladu s pristupom primijenjenim u državama članicama u kojima su popisi do sada doneseni, HALMED će popis nastaviti objavljivati konsekutivno, u određenim skupinama lijekova, te ga ažurirati.

Povratak