Novosti i edukacije

Pismo zdravstvenim radnicima o uvođenju kartice s upozorenjima za bolesnika za lijek BCG-medac prašak i otapalo za intravezikalnu suspenziju (Bacillus Calmette-Guérin bakterija, živa, atenuirana)

01.06.2023.

Nositelj odobrenja medac Gesellschaft für klinische Spezialpräparate mbH je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) uputio pismo zdravstvenim radnicima o uvođenju kartice s upozorenjima za bolesnika za lijek BCG-medac prašak i otapalo za intravezikalnu suspenziju (Bacillus Calmette-Guérin bakterija, živa, atenuirana). BCG-medac je indiciran za liječenje neinvazivnog urotelnog karcinoma mokraćnog mjehura, a primjenjuje se izravno u mjehur ukapavanjem.

Sažetak

  • Prema dokumentima o lijeku za BCG-medac, postoji rizik od razbuktavanja latentne infekcije BCG-om, s potencijalnim fatalnim ishodom.
  • Primjereno liječenje nakon razbuktavanja latentne infekcije BCG-om je od iznimne važnosti.
  • Kako bi se osiguralo da su pacijenti i liječnici obiteljske medicine svjesni kontinuiranog rizika od pojave infekcije BCG-om, čak i godinama nakon liječenja BCG-om, uz ovo pismo priložene su i kartice s upozorenjima za bolesnika. U pismu se nalaze podaci za kontakt i naručivanje dodatnih kartica.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak