Novosti i edukacije

Pismo zdravstvenim radnicima o važnim informacijama za pravilnu uporabu prije ubrizgavanja lijeka Leqvio (inklisiran) 284 mg otopina za injekciju u napunjenoj štrcaljki

20.12.2023.

Predstavnik nositelja odobrenja Novartis Hrvatska d.o.o. je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputio pismo zdravstvenim radnicima o važnim informacijama za pravilnu uporabu prije ubrizgavanja lijeka Leqvio (inklisiran) 284 mg otopina za injekciju u napunjenoj štrcaljki.

Sažetak

  • Novartis je primio manji broj pritužbi povezanih s poteškoćama u pomicanju klipa štrcaljke, što je dovelo do nemogućnosti ubrizgavanja lijeka Leqvio. Navedeni problem se rijetko javlja u Europskoj uniji (~ 0,01%).
  • Kako bi se osigurala optimalna primjena lijeka Leqvio za bolesnike i zdravstvene radnike, a dok se istražuju tehnička rješenja za ublažavanje ovoga problema, Novartis želi podijeliti važne informacije prije ubrizgavanja lijeka Leqvio:
  • Nemojte skidati poklopac igle dok niste spremni za ubrizgavanje, budući da u rijetkim slučajevima prijevremeno uklanjanje poklopca igle prije ubrizgavanja može dovesti do isušivanja lijeka unutar igle, što može dovesti do začepljenja.
    • Ako nakon umetanja igle ne možete pritisnuti klip, upotrijebite novu napunjenu štrcaljku. Novartis će osigurati zamjenu za svaku nefunkcionalnu Leqvio štrcaljku. Upute za zamjenu lijeka dostupne su u Prilogu 1.
  • Pregledani podaci potvrđuju da nema klinički relevantnog rizika za sigurnost bolesnika.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak