Novosti i edukacije

EMA donijela preporuku o prilagodbi cjepiva protiv bolesti COVID-19 kako bi djelovala protiv nove varijante JN.1 virusa SARS-CoV-2

30.04.2024.

Prilagođena cjepiva pomoći će u održavanju zaštite od bolesti COVID-19, s obzirom na to da virus nastavlja mutirati

Radna skupina za hitne slučajeve (engl. Emergency Task Force, ETF) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) preporučila je prilagodbu cjepiva protiv bolesti COVID-19 kako bi ciljala novu varijantu JN.1 virusa SARS-CoV-2 za kampanju cijepljenja tijekom 2024. i 2025. godine.

Varijanta JN.1 razlikuje se od ostalih varijanti iz obitelji XBB virusa koju su ciljala prethodno prilagođena cjepiva te je brojčano nadmašila XBB varijante i postala najrasprostranjenija cirkulirajuća varijanta virusa SARS-CoV-2 u svijetu.

ETF je pri donošenju preporuke konzultirao Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO), međunarodne partnere i nositelje odobrenja za stavljanje u promet cjepiva protiv bolesti COVID-19. ETF je također uzeo u obzir širok raspon podataka, uključujući podatke o razvoju virusa i podatke dobivene iz ispitivanja koja su provedena na životinjama o učincima cjepiva-kandidata koja ciljaju varijantu JN.1. Dokazi upućuju na to da će ciljanje varijante JN.1 pomoći u održavanju učinkovitosti cjepiva, s obzirom na to da virus SARS-CoV-2 nastavlja mutirati.

Nositelji odobrenja za stavljanje cjepiva u promet sada trebaju kontaktirati EMA-u kako bi raspravili o mogućnosti ažuriranja odobrenja za stavljanje u promet prilagođenih cjepiva. Od svih se nositelja odobrenja očekuje da prilagode sastav svojih odobrenih cjepiva u skladu s preporukom ETF-a, koja je dostupna ovdje.

Tvrtke koje trenutačno razvijaju nova cjepiva protiv bolesti COVID-19 koja ne ciljaju varijantu JN.1 također se potiču da kontaktiraju EMA-u kako bi raspravili strategije za promjenu sastava svojih cjepiva.

Nacionalna tijela koja provode kampanje cijepljenja u svakoj državi članici Europske unije (EU) donijet će konačne odluke o kampanjama cijepljenja za 2024. i 2025. godinu, uzimajući u obzir rasprostranjenost i stupanj zaraze predmetnim virusom u svakoj pojedinačnoj državi.

Povratak