Novosti i edukacije

Obavijest o ponovnom stavljanju u promet serija lijeka Iberogast oralne kapi, tekućina

12.06.2024.

Nastavno na obavijest o privremenoj obustavi isporuke lijeka Iberogast oralne kapi, tekućina, objavljenu dana 21. veljače 2024. godine i obavijest o ponovnom stavljanju u promet serije lijeka Iberogast oralne kapi, tekućina, objavljenu dana 22. svibnja 2024. godine, Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ovim putem obavještava o ponovnom stavljanju u promet serija DR08202, DR08606 i DR08829 navedenog lijeka.

Privremena obustava isporuke i primjene bila je pokrenuta na zahtjev HALMED-a kao mjera predostrožnosti zbog sumnje u neispravnost u kakvoći lijeka.

Dodatnom analizom kontrauzoraka utvrđeno je da je sadržaj u granicama specifikacije, što upućuje na zaključak da navedene serije nisu obuhvaćene neispravnošću, stoga se privremena obustava primjene i distribucije predmetnih serija lijeka ukida te se postojeće zalihe mogu ponovno izdavati i primjenjivati.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak