Novosti i edukacije

Obavijest o ponovnom stavljanju u promet serije lijeka Iberogast oralne kapi, tekućina

22.05.2024.

Nastavno na obavijest o privremenoj obustavi primjene i distribucije serija lijeka Iberogast oralne kapi, tekućina, objavljenu dana 21. veljače 2024. godine, Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ovim putem obavještava o ponovnom stavljanju u promet serije DR08250 navedenog lijeka.

Privremena obustava primjene i distribucije bila je pokrenuta na zahtjev HALMED-a kao mjera predostrožnosti zbog sumnje u neispravnost u kakvoći lijeka.

Dodatnom analizom kontrauzorka utvrđeno je da je sadržaj u granicama specifikacije, što upućuje na zaključak da navedena serija nije zahvaćena neispravnošću, stoga se privremena obustava primjene i distribucije predmetne serije lijeka ukida te se postojeće zalihe mogu ponovno izdavati i primjenjivati.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak