Novosti i edukacije

Predstavnici HALMED-a sudjelovali na Kongresu farmaceuta Kosova

11.06.2024.

Delegacija Agencije za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske (HALMED) pod vodstvom ravnatelja, prof. dr. sc. Siniše Tomića sudjelovala je na Kongresu farmaceuta Kosova koji je održan 1. i 2. lipnja 2024. godine u Prištini.

U uvodnom dijelu Kongresa, prof. Tomić je održao predavanje pod nazivom "The Role of HALMED in the EU regulatory environment". U ovome predavanju prof. Tomić je prikazao put HALMED-a u uključivanju u procedure europske regulatorne mreže od ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju do danas. Pristupanjem EU-u, HALMED je postao punopravni član europske regulatorne mreže te europskih radnih tijela i povjerenstava u sklopu Europske komisije, Europske agencije za lijekove, Mreže nacionalnih agencija za lijekove EU-a i EGP-a te Europskog ravnateljstva za kakvoću lijekova i zdravstvenu skrb Vijeća Europe. Prof. Tomić je istaknuo važna međunarodna priznanja za HALMED kao što su akreditacija HALMED-ovog Odjela službenog laboratorija za kontrolu lijekova od strane Europskog ravnateljstva za kakvoću lijekova i zdravstvenu skrb Vijeća Europe, uspješna atestacija od strane Svjetske zdravstvene organizacije za kontrolu određenih vrsta lijekova, članstvo u međunarodnoj inspekcijskoj organizaciji Pharmaceutical Inspection Co-operation Scheme (PIC/S), priznavanje inspekcija dobre proizvođačke prakse koje provodi HALMED od strane Američke uprave za hranu i lijekove (FDA) te postignute visoke ocjene u sustavu ocjenjivanja kvalitete rada europskih nacionalnih agencija za lijekove. Ovom je prilikom prof. Tomić istaknuo značajan uspjeh HALMED-a i doprinos europskoj regulatornoj mreži kroz sudjelovanje u brojnim europskim procedurama odobravanja lijekova u ulozi izvjestitelja i suizvjestitelja te kao referentna zemlja članica koja vodi ocjenu lijekova u zajedničkim postupcima odobravanja. Također je istaknuto kako HALMED bilježi značajan broj sudjelovanja u postupcima pružanja znanstvenih savjeta te kao izvjestitelj u postupcima praćenja sigurnosti primjene lijekova. U sklopu predavanja istaknute su i ostale djelatnosti HALMED-a kao što su provođenje nadzora dobre proizvođačke i farmakovigilancijske prakse, provođenje edukacija, aktivnosti vezanih uz medicinske proizvode te sudjelovanje u projektima programa Europske komisije kao što su EU4Health i UNICOM.

Siniša Tomić također je sudjelovao u okruglom stolu o farmaceutskom zakonodavstvu, položaju i ulozi farmaceuta u zemljama u okruženju te nadležnostima i djelatnostima agencija za lijekove.

Kongres je svečano otvorio ministar zdravstva Republike Kosovo dr. Arben Vitia, a tijekom Kongresa, Siniša Tomić susreo se s ravnateljem Kosovske agencije za lijekove dr. sc. Sejdëm Tolajem. Tom su prilikom razmijenjena iskustva dviju agencija u postupcima odobravanja lijekova kao i svakodnevnog funkcioniranja dviju institucija te je izviješteno o europskim iskustvima i ulozi HALMED-a kao nacionalnog tijela i člana europske regulatorne mreže. Ovom su prilikom dogovoreni daljnja suradnja dviju agencija kao i načini prenošenja znanja i ekspertize HALMED-ovih stručnjaka kolegama iz Kosovske agencije za lijekove koji su vezani uz regulativu lijekova i medicinskih proizvoda.

Fotogalerija

Predstavnici HALMED-a sudjelovali na Kongresu farmaceuta Kosova
Na vrh stranicePovratak