Novosti i edukacije

U Dubrovniku održan 7. hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem: "Inovacije u farmaciji za bolje ishode liječenja"

28.05.2024.

U Dubrovniku je od 16. do 19. svibnja 2024. godine održan 7. hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem, pod nazivom "Inovacije u farmaciji za bolje ishode liječenja". Kongres su organizirali Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) u suradnji s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), uz sudjelovanje Studija farmacije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te Studija farmacije pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Tijekom svečanog otvaranja publici su se pozdravnim govorima obratili prof. Vesna Bačić Vrca, predsjednica HFD-a, prof. Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a, gospodin Dživo Brčić, predstavnik Grada Dubrovnika te predstavnici farmaceutskih, medicinskih i srodnih fakulteta, ljekarnika i farmaceutskih tehničara te predstavnici nacionalnih i međunarodnih stručnih udruga.

Tijekom pozdravnog govora, Siniša Tomić je istaknuo: "HALMED tradicionalno, već dugi niz godina, surađuje s HFD-om pa smo tako i na ovom Kongresu, kao suorganizator, pripremili niz sadržaja. Teme nestašica i drugih izazova vezanih uz dostupnost lijekova te supstitucije lijekova, u HALMED-u smo prepoznali kao prioritetne u aktualnoj globalnoj situaciji opskrbe lijekovima. Stoga one čine svojevrsnu okosnicu našeg doprinosa programu Kongresa. Nestašice lijekova trenutačno su jako važna tema i svjesni smo da je ne možemo, i ne smijemo, izostaviti. Stoga ćemo podijeliti iskustva o ovom globalnom izazovu današnjice kojeg svi osjećamo na svojoj koži - prvenstveno pacijenti, ali i ljekarnici, koji su "prvi na liniji" svakodnevne komunikacije s pacijentima, te dakako i svi ostali - proizvođači, veleprodaje i regulatori."

Nakon svečanog otvaranja uslijedila su plenarna predavanja. Budući da HALMED podržava razvoj farmaceutske struke i regulatornog sustava na europskoj razini, ali i u zemljama u okruženju te podržava napore i rad na proširenju europske regulatorne mreže i samog EU-a, intenzivno surađuje s crnogorskim regulatornim tijelom u svrhu jačanja njihovih kapaciteta u području regulative i farmakovigilancije lijekova. Stoga je jedno od plenarnih predavanja održala doc. Nikoleta Đukanović s Univerziteta Donja Gorica iz Crne Gore na temu pristupanja Crne Gore Europskoj uniji. Također, u plenarnom dijelu predavanja su održali Jaime Acosta Gόmez, iz Međunarodne farmaceutske federacije (FIP) te Dražen Jurković iz Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ).

HALMED je programu Kongresa pridonio organizacijom dviju sesija i radionicom u kojima su sudjelovali predavači iz HALMED-a i pozvani gosti iz farmaceutske industrije, te sudjelovanjem predstavnika HALMED-a u drugim dijelovima Kongresa, kao i kroz posterska izlaganja. Također, ravnatelj HALMED-a, Siniša Tomić je, uz predstavnike industrije i veleprodaja iz Hrvatske i Slovenije, sudjelovao u forumskoj raspravi o izazovima dostupnosti lijekova te uzrocima, posljedicama i rješavanju problema njihovih nestašica.

U sklopu sesije "Farmaceutska regulativa" kojom su moderirali prof. Darko Modun s Medicinskog fakulteta u Splitu i Iva Kuliš iz HALMED-a, stručnjaci HALMED-a predavanjima su obuhvatili niz tema s područja lijekova: Tihana Šlezak održala je predavanje o novim i personaliziranim cjepivima, Iva Klarica Domjanović govorila je o međusobnoj zamjenjivosti lijekova, Morana Pavičić predstavila je novosti aktualnosti iz područja farmakovigilancije, Maja Osenički Švarc predavala je o razvoju Hrvatske farmakopeje dok je Maja Bašić predstavila utjecaj informacijskih poremećaja na javno zdravlje i zdravstvene izbore stanovništva.

U sesiji "GMP/GDP" kojom su moderirale Martina Bencetić Marijanović i Maja Puklek iz HALMED-a održan je niz predavanja o provođenju inspekcijskih postupaka prilikom proizvodnje i prometa lijekovima. Pritom je Ljubica Hodak održala predavanje o zahtjevima u proizvodnji nesterilnih farmaceutskih oblika, Teo Kolonić govorio je o sigurnosnim oznakama kao mjeri zaštite od krivotvorenja lijekova dok je Antonio Barišić održao predavanje o prometu lijekova na veliko. Kolegama iz HALMED-a su se u ovoj sesiji pridružili stručnjaci iz tvrtke JGL d.d., Sabino Sepčić i Vedrana Ninčević s predavanjem o razvoju ambalaže u skladu sa zahtjevima dobre proizvođačke prakse.

Stručnjaci HALMED-a, Mirna Galović i Darko Trumbetić sudjelovali su u sesiji "Sinergija znanosti i prakse u suvremenoj fitofarmaciji" s predavanjem na temu informacija o biljnom lijeku kao odrazu ocjene dokumentacije o kakvoći, sigurnosti i djelotvornosti.

Predstavnice HALMED-a, Ana Kontek i Josipa Cvek su, uz Kristinu Janeković Petras iz tvrtke Berlin-Chemie Menarini, održale radionicu o nestašicama lijekova i izazovima koje predstavljaju u ljekarničkoj praksi.

Na Kongresu su izložena ukupno 83 e-postera, pri čemu je HALMED sudjelovao s e-posterima iz nekoliko tematskih cjelina čiji su autori: Maja Tabak-Slošić, Ines Jurač, Ružica Tolić, Tihomir Pospišil, Ivana Šagud, Nina Lalić, Zvjezdana Rehorović, Eva Šintić, Marija Škribulja, Josip Kaurinović, Antea Antišić Kermc, Nikolina Zvone, Matea Jelavić, Ana Borić Bilušić, Morana Pavičić, Barbara Kovačić Bytyqi i Iva Kuliš.

Sudionici Kongresa iskazali su velik interes za izlaganja HALMED-ovih predstavnika. U svim dijelovima Kongresa potaknuta je konstruktivna rasprava na temu regulative lijekova, farmakovigilancije i opskrbe tržišta lijekovima te su razmijenjeni stavovi i iskustva između predstavnika HALMED-a kao regulatornog tijela te predstavnika industrije i veleprodaja kao i ljekarnika koji su prvi u kontaktu s bolesnicima i krajnjim korisnicima lijekova.

Program kongresa obuhvatio je predavanja stranih i domaćih stručnjaka te posterska izlaganja s ciljem prikaza najnovijih rezultata istraživanja na području farmaceutske struke i znanosti. Kongres je uspješno pružio priliku za raspravu te razmjenu iskustava i stavova u vezi novih izazova za ljekarničku struku. Kongresu je prisustvovalo ukupno oko 750 sudionika iz regulatornih tijela, stručnih društava, ljekarni, veleprodaja, industrije te akademske zajednice.

Fotogalerija

U Dubrovniku održan 7. hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem: "Inovacije u farmaciji za bolje ishode liječenja"
Na vrh stranicePovratak