Novosti i edukacije

U organizaciji HALMED-a održana konferencija „Novo zakonodavstvo – novi smjer za medicinske proizvode“

15.03.2017.

U hotelu Panorama u Zagrebu je 13. i 14. ožujka 2017. godine održana jednoipoldnevna konferencija o regulativi medicinskih proizvoda i praćenju njihove sigurnosti pod nazivom "Novo zakonodavstvo - novi smjer za medicinske proizvode", koju je organizirala Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Tijekom svečanosti otvaranja ovog stručnog skupa sudionicima su se pozdravnim riječima obratili izv. prof. dr. sc. Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a i prim. dr. sc. Delfa Radić-Krišto, dr. med., pomoćnica ministra zdravstva. Ravnatelj HALMED-a, prof. Tomić, u pozdravnom je govoru istaknuo:

"Veliko zajedničko europsko tržište, čiji smo dio, omogućuje lakšu, veću dostupnost medicinskih proizvoda. No, istovremeno zahtijeva i strožu regulaciju, zajedničko, usklađeno djelovanje svih dionika na ovome polju. Upravo zato su zakonodavne promjene kojima idemo ususret jedan veliki korak prema još sigurnijem i transparentnijem, kvalitetnijem sustavu."

Na konferenciji su kroz predavanja i otvorenu raspravu aktivno sudjelovali stručnjaci iz Ministarstva zdravstva, HALMED-a i Hrvatske ljekarničke komore, kao i predstavnici regulatornih tijela za medicinske proizvode iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, Carinske uprave, Kliničkog bolničkog centra Osijek te predstavnici proizvođača i veleprodaja medicinskih proizvoda.

Program konferencije obuhvatio je niz stručnih tema vezanih uz reguliranje i praćenje sigurnosti primjene medicinskih proizvoda u svjetlu novog zakonodavstva medicinskih proizvoda koje ove godine stupa na snagu na razini čitave Europske unije, pa tako i u Republici Hrvatskoj. Predavanja su se odnosila na sljedeće teme: donošenje, implementaciju te utjecaj novih Uredbi, stanje tržišta medicinskih proizvoda u RH, koordinaciju i suradnju regulatornih tijela na razini Europske unije, iskustva Bosne i Hercegovine i Srbije na području reguliranja medicinskih proizvoda te granične medicinske proizvode.

Konferencija je zaključena otvorenom raspravom u kojoj su sudjelovali zdravstveni radnici te predstavnici struke, regulatornih tijela i industrije, a čiju su okosnicu predstavljala dva aktualna pitanja - kako povećati broj prijava štetnih događaja te kako postupci javne nabave utječu na sigurnost primjene medicinskih proizvoda.

Konferencija "Novo zakonodavstvo - novi smjer za medicinske proizvode" okupila je približno dvjesto sudionika, ponajprije predstavnika pravnih osoba uključenih u proizvodnju i promet medicinskih proizvoda na veliko i malo te zdravstvenih radnika, predstavnika hrvatskih javnozdravstvenih tijela i regulatornih tijela za medicinske proizvode iz susjednih zemalja.

Fotogalerija

U organizaciji HALMED-a održana konferencija „Novo zakonodavstvo – novi smjer za medicinske proizvode“
Povratak