Novosti i edukacije

Uspješno provedena kampanja HALMED-a, HFD-a i HZJZ-a povodom Europskog i Svjetskog tjedna cijepljenja

14.05.2020.

U sklopu ovogodišnjeg Europskog i Svjetskog tjedna cijepljenja Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) sudjelovala je u provedbi kampanje putem društvenih medija zajedno s Hrvatskim farmaceutskim društvom (HFD) i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ). Uz ovogodišnji slogan "Cjepiva djeluju. Zdravlje za sve." ("Vaccines Work for All.") kampanja, koja je provedena od 24. do 30. travnja, bila je usmjerena na činjenicu da su cjepiva, stručnjaci koji ih razvijaju i distribuiraju, zdravstveno osoblje koje obavlja cijepljenje te osobe koje se cijepe prvaci cijepljenja (engl. vaccine champions) jer zajednički djeluju u zaštiti javnog zdravlja.

Europski i Svjetski tjedan cijepljenja globalna su inicijativa Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koja podsjeća da je cijepljenje osnovno pravo pojedinca na zdravstvenu zaštitu, ali i zajednička odgovornost u zaštiti javnoga zdravlja i kolektivnog imuniteta. Europska unija je iznimno posvećena zdravstvenom i digitalnom osvješćivanju i povezivanju svih dionika koji promiču stručne, vjerodostojne i znanstveno utemeljene činjenice o cijepljenju i cjepivima. Ovom prilikom predstavljeni su Europski informacijski portal o cijepljenju (engl. European Vaccination Information Portal) te inicijativa Koalicija za cijepljenje (engl. The Coalition for Vaccination) koja okuplja europska stručna i studentska udruženja s ciljem promicanja najboljih praksi i borbe protiv dezinformacija o cijepljenju.

"HALMED svake godine pruža podršku provođenju aktivnosti u sklopu Europskog i Svjetskog tjedna cijepljenja kojima se podiže svijest o značaju koje cijepljenje ima u zaštiti javnog zdravlja i zdravlja svakog pojedinca. Važnost cijepljenja osobito dolazi do izražaja u kontekstu trenutačne pandemije bolesti COVID-19, za koju su potencijalna cjepiva tek u fazi razvoja odnosno u ranoj fazi kliničkih ispitivanja. Istovremeno, ni u ovim izvanrednim okolnostima ne smije se zanemariti potreba za zaštitom i od drugih zaraznih bolesti, kao što su hripavac i ospice, a za koje imamo dostupna odobrena cjepiva", istaknuo je ovom prigodom ravnatelj HALMED-a prof. dr. sc. Siniša Tomić.

Ravnatelj HZJZ-a doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med., naglasio je: "Cijepljenje spašava milijune života i jedna je od najuspješnijih zdravstvenih intervencija na svijetu. Upravo u doba trenutne epidemije, možemo uvidjeti važnost prevencije zaraznih bolesti i važnost postojanja cjepiva protiv zaraznih bolesti. Izuzetno je važno naglasiti u ovogodišnjem Tjednu cijepljenja, uz sve već napisano, da se u trenutnoj situaciji ne prekida provođenje Programa obveznog cijepljenja već se cijepljenje, a posebice primovakcinacija, nastavljaju kako bi se zaštitilo najranjivije od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem."

Izvršna direktorica Hrvatskog farmaceutskog društva doc. dr. sc. Maja Jakševac Mikša istaknula je ovom prilikom: "Već nekoliko godina demonstriramo zajedništvo različitih profesija i institucija u promicanju važnosti cijepljenja kao jedne od najučinkovitijih metoda očuvanja zdravlja. Nadležna tijela, liječnici, ljekarnici, medicinske sestre, pacijenti, studenti, mediji, istraživačke institucije i biomedicinske kompanije koje stvaraju inovacije - svi se moramo boriti protiv dezinformiranja i pridonijeti zdravstvenoj prosvjećenosti građana promicanjem stručnih i znanstveno dokazanih informacija. Cjepiva imaju važnu ulogu od najranije životne dobi, preko djece i mladih, do zaštite građana starije životne dobi, te je danas cjeloživotna skrb zahvaljujući cijepljenju dobila sasvim drugačije značenje na putu prema zdravom starenju."

HALMED kontinuirano naglašava kako su cjepiva danas opsežno i vrlo strogo regulirana i kontrolirana, čime se osigurava najviša razina zaštite zdravlja pacijenata i javnog zdravlja. Kao jedna od najučinkovitijih i najuspješnijih javnozdravstvenih mjera, cijepljenje je spasilo te nastavlja spašavati više ljudskih života no bilo koja druga medicinska intervencija u povijesti. Informacije o cjepivima u Republici Hrvatskoj pacijenti i zdravstveni radnici mogu pronaći na internetskoj stranici HALMED-a.

Kampanja koju su HALMED, HFD i HZJZ proveli povodom Europskog i Svjetskog tjedna cijepljenja imala je značajan doseg u medijima i na društvenim mrežama, čime je podignuta svijest o važnosti cijepljenja u javnosti. Poruke kampanje moguće je popratiti ovdje.

Ključne poruke kampanje:

  • Cijepljenje spašava živote i štiti ljude svih dobnih skupina
  • Iako je većina djece danas cijepljena, još uvijek u populaciji ima velik broj necijepljenih osoba
  • 2020. godina je godina medicinskih sestara i primalja
  • Svi možemo biti prvaci cijepljenja!

Upoznajte se s činjenicama o cijepljenju:

  • Cjepiva štite od smrtonosnih bolesti
  • Dva su ključna razloga da se cijepimo - da zaštitimo sebe i druge
  • Svi sastojci u cjepivima pridonose njihovoj djelotvornosti i sigurnosti primjene
  • Važno je da dobijete potrebno cjepivo - na vrijeme, svaki put!

Fotogalerija

Uspješno provedena kampanja HALMED-a, HFD-a i HZJZ-a povodom Europskog i Svjetskog tjedna cijepljenja
Na vrh stranicePovratak