Novosti i edukacije

HALMED domaćin sastanka radnih grupa međunarodnog projekta UNICOM

21.06.2023.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) bila je domaćin sastanka dviju radnih grupa u sklopu projekta UNICOM - Up-scaling the global univocal identification of medicines koji je održan u hotelu Zonar u Zagrebu, 12. i 13 lipnja 2023. godine.

Sastanak u Zagrebu otvorila je Rajka Truban Žulj, mr. pharm., spec., pomoćnica ravnatelja HALMED-a koja je u pozdravnom govoru istaknula: "Projekt UNICOM služi kao vitalna platforma za povezivanje naših nacionalnih sustava i stvaranje jedinstvene digitalne infrastrukture. Usklađivanjem podataka o lijekovima možemo poboljšati komunikaciju, olakšati neometanu razmjenu informacija i uspostaviti čvrste temelje za napredak u zdravstvu." Također je izrazila zadovoljstvo postignutim te svima zahvalila na predanosti i stručnosti u doprinosu ovom transformativnom projektu.

Tijekom sastanka obrađena su područja rada radnih grupa WP3 i WP4 projekta UNICOM u kojem aktivno sudjeluju stručnjaci HALMED-a. Radna grupa WP3 raspravljala je o promjenama koje je potrebno provesti u europskom elektroničkom obrascu za podnošenje prijave, kao i procesu davanja odobrenja za stavljanje lijeka u promet kako bi se struktura podataka o lijeku prilagodila ISO IDMP standardu. U radu radne grupe WP4 sudjeluje 11 europskih nacionalnih agencija, uključujući HALMED, koje prilagođavaju svoje informatičke sustave i baze podataka o lijekovima implementirajući predmetne standarde u cilju interoperabilnosti te mogućnosti povezivanja i razmjene podataka o lijekovima među zemljama EU-a. Na sastanku se raspravljalo o mogućnostima uključivanja drugih nacionalnih nadležnih tijela za lijekove te o eventualnom pokretanju dodatnog projekta za standardizaciju podataka o lijekovima.

Sastanku je prisustvovalo više od 20 stručnjaka za informatičke poslove i analizu podataka iz nacionalnih agencija za lijekove i medicinske proizvode zemalja članica Europske unije.

Projekt UNICOM pokrenut je u sklopu programa financiranja Horizon 2020 Europske komisije. Započeo je 1. prosinca 2019. godine s predviđenim trajanjem od četiri godine, a u njegovoj realizaciji aktivno sudjeluje HALMED. Glavni ciljevi projekta su implementacija ISO IDMP (engl. IDentification of Medicinal Products) standarda u nacionalnim registrima lijekova država članica EU-a i poboljšanje prekogranične mobilnosti europskih pacijenata. Navedeno će biti moguće kroz pouzdanu razmjenu podataka o lijekovima, odnosno poboljšanje sigurnosti i zaštite pacijenata omogućavanjem usluge ePrescription, za što je preduvjet identifikacija lokalno dostupnih lijekova koji su ekvivalent lijeku propisanom stranim receptom. UNICOM će putem široke implementacije standarda pomoći osigurati da bilo koji lijek i njegov sastav mogu biti točno identificirani bilo gdje u svijetu.

HALMED-ov tim stručnjaka aktivno sudjeluje u ovom projektu te promiče usklađenost svih dionika u zdravstvenom sustavu s ISO IDMP standardima kako bi se postigli međunarodno razumijevanje podataka i usporedivost lijekova s različitih tržišta.

Informacije o iskustvu HALMED-a u restrukturiranju baze lijekova u svrhu navedenog usklađivanja i ostvarivanja preduvjeta za povezivanje na buduću EU bazu lijekova mogu se pronaći u on-line predavanju predstavnice HALMED-a Sanje Grčić Plečko, održanom ranije ove godine koje je dostupno ovdje. "Prvi smo implementirali ISO IDMP standarde te smo kroz rad tijekom projekta stekli vrijedna znanja i iskustva. Suradnja Odsjeka za informatičke poslove s drugim ustrojstvenim jedinicama HALMED-a bila je ključna za uspješnu implementaciju", istaknula je Grčić Plečko.
Također, iskustva HALMED-a u projektu UNICOM prikazana su u članku Medicinal Product Data Standardisation - Prerequisite for Efficient Data Exchange Between Stakeholders and Impact on the (Inter)National Health Systems autorica Sanje Grčić Plečko, Maje Fatige i Dubravke Sudić, HALMED.

Više informacija o aktivnostima koje se provode u sklopu projekta UNICOM može se pronaći u Newsletteru koji je dostupan ovdje.

Fotogalerija

HALMED domaćin sastanka radnih grupa međunarodnog projekta UNICOM
Na vrh stranicePovratak