Promet, proizvodnja i inspekcija

HALMED sudjelovao u operaciji "Pangea X" protiv prodaje krivotvorenih lijekova

29.09.2017.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) sudjelovala je u međunarodnoj operaciji "Pangea X", koju predvodi i koordinira Interpol, a provode policija, carina, nacionalne agencije i druga regulatorna nadležna tijela za lijekove diljem svijeta s ciljem borbe protiv prodaje krivotvorenih lijekova i krivotvorenih medicinskih proizvoda.

Prema završnom izvješću, u akciji "Pangea X" provedenoj u 2017. godini sudjelovale su 123 zemlje, otkriven je i prekinut rad 3584 internetske stranice povezane s prodajom lažnih i krivotvorenih farmaceutskih proizvoda i lijekova, provedeno je oko 400 uhićenja osoba uključenih u navedene ilegalne aktivnosti te je zaplijenjeno oko 25 milijuna potencijalno opasnih lijekova u vrijednosti većoj od 325 milijuna kuna.

U ovogodišnjoj operaciji "Pangea X", uz borbu protiv prodaje krivotvorenih lijekova, provedene su značajne aktivnosti u svrhu suzbijanja ilegalne prodaje krivotvorenih medicinskih proizvoda. Također, u fokusu su bili krivotvoreni lijekovi koji sadrže psihotropne tvari, posebice fentanil, uz koji su u posljednjih nekoliko godina zabilježene tisuće predoziranja i smrti širom svijeta. Uz zaustavljanje rada kriminalnih ilegalnih prodajnih mreža, posebna pozornost je posvećena i podizanju javne svijesti o opasnostima kupovanja na neovlaštenim mjestima.

U Hrvatskoj do sada nije zabilježena pojava krivotvorenih lijekova u ovlaštenim lancima opskrbe, odnosno u legalnoj distribucijskoj mreži. HALMED i ovom prigodom podsjeća hrvatske građane da lijekove, prvenstveno iz sigurnosnih razloga, kupuju isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima.

Više o akciji Pangea X možete pronaći u priopćenju dostupnom ovdje.

Povratak