Novosti i edukacije

HALMED u suradnji s HFD-om promiče važnost cijepljenja u sklopu Europskog tjedna cijepljenja

24.04.2018.

Cijepljenje je pravo pojedinca na zdravstvenu zaštitu, ali i zajednička odgovornost svakoga od nas za zaštitu javnoga zdravlja. Glavna je to poruka ovogodišnjeg Europskog tjedna cijepljenja, koji se od 23. do 29. travnja održava pod sloganom "Spriječi. Zaštiti. Cijepi." ("Prevent. Protect. Immunize."). U sklopu ove javnozdravstvene inicijative, Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u suradnji s Hrvatskim farmaceutskim društvom (HFD) putem društvenih medija informira i educira javnost o dobrobitima i važnosti cijepljenja.

Cjepiva su danas opsežno i vrlo strogo regulirana i kontrolirana, čime se osigurava najviša razina zaštite zdravlja pacijenata i javnog zdravlja. Kao jedna od najučinkovitijih i najuspješnijih javnozdravstvenih mjera, cijepljenje je spasilo te nastavlja spašavati više ljudskih života no bilo koja druga medicinska intervencija u povijesti.

Zahvaljujući cijepljenju, neke su vrlo opasne bolesti, poput velikih boginja, iskorijenjene. Neke se bolesti, kao što je dječja paraliza, nalaze pred iskorjenjivanjem, dok su brojne druge zarazne bolesti - kao što su neonatalni tetanus, tuberkulozni meningitis, ospice, rubeola, difterija i druge - stavljene pod nadzor. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, svake se godine cijepljenjem sprječava 2-3 milijuna novih smrtnih slučajeva uzrokovanih navedenim bolestima.

U posljednje vrijeme zbog pada procijepljenosti u Europi dolazi do ponovne pojave pojedinih bolesti koje je moguće spriječiti cijepljenjem. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), broj oboljelih od ospica u Europskoj uniji u 2017. godini više se nego utrostručio u odnosu na 2016. godinu, pri čemu 86% oboljelih nije bilo cijepljeno. Ovaj i drugi primjeri ukazuju na veliku važnost široke javne rasprave, kao i kontinuirane edukacije stanovništva o ulozi, mjestu i nepobitnoj dobrobiti cijepljenja u zaštiti zdravlja. Informacije o cjepivima u Republici Hrvatskoj pacijenti i zdravstveni radnici mogu pronaći na internetskoj stranici HALMED-a.

Europski tjedan cijepljenja provodi se u sklopu Svjetskog tjedna cijepljenja pod koordinacijom Regionalnog ureda za Europu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). U ovu svrhu SZO je pripremio edukativne materijale kojima se javnost želi upoznati s načinom i svrhom djelovanja cjepiva. Materijali, koje je HALMED preveo na hrvatski jezik, mogu se preuzeti u PDF formatu pristupanjem niže navedenim poveznicama:

Prema definiciji SZO-a, cijepljenje je stvaranje imuniteta ili rezistencije na zaraznu bolest, u pravilu primjenom cjepiva, koja potiču naš imunološki sustav na proizvodnju protutijela na određene uzročnike bolesti. Na taj se način može postići potpuni izostanak zaraze određenom bolesti odnosno, u slučaju da zaraza ipak nastupi, znatno blaži tijek bolesti i njezino lakše liječenje.

Podsjećamo da je u travnju prošle godine u Hrvatskoj donesena Deklaracija o važnosti cijepljenja, kojom se ističe važnost cijepljenja kao jednog od najvećih medicinskih dostignuća modernog doba i naglašava da je dobrobit cijepljenja za zdravlje ljudi neusporedivo veća od rizika nastanka nuspojava.

Fotogalerija

HALMED u suradnji s HFD-om promiče važnost cijepljenja u sklopu Europskog tjedna cijepljenja
Na vrh stranicePovratak