Novosti i edukacije

Obavijest o stupanju na snagu obveze izdavanja eRačuna u postupcima javne nabave te postupcima male vrijednosti od 1. srpnja

03.05.2019.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ovim putem želi informirati korisnike svojih usluga da, temeljem Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi (Narodne novine, br. 94/2018.), dana 1. srpnja 2019. godine stupa na snagu obveza izdavanja eRačuna u postupcima javne nabave. Navedeno se odnosi i na postupke "male" vrijednosti, odnosno ispod 200.000 kn za nabave roba i usluga te ispod 500.000 kn za nabavu radova (bez obzira na vrijednost).

Budući da je HALMED javni naručitelj u smislu Zakona o javnoj nabavi, obvezan je primijeniti gore navedeni Zakon. U skladu s navedenim, od dana 1. srpnja 2019. godine HALMED će moći zaprimiti isključivo eRačun. Zaprimanje, obrada i plaćanje papirnatog računa od navedenog datuma više neće biti mogući.

Također, kao javni naručitelj, HALMED je obvezan odabrati za informacijskog posrednika Financijsku agenciju (FINA), koja je ovim Zakonom određena kao centralni informacijski posrednik koji obavlja uslugu zaprimanja i slanja elektroničkih računa u skladu s europskom normom. Ostali informacijski posrednici dužni su povezati se na FINA-inu centralnu platformu za razmjenu podataka.

S obzirom na navedeno, molimo korisnike zainteresirane za sudjelovanje u postupcima nabave HALMED-a da kontaktiraju svoje informacijske posrednike ili Financijsku agenciju za informacije o mogućnostima izdavanja eRačuna sukladno navedenom Zakonu.

Povratak