Novosti i edukacije

Pismo zdravstvenim radnicima o riziku od Fournierove gangrene (nekrotizirajućeg fasciitisa perineuma) kod primjene inhibitora suprijenosnika natrija i glukoze 2 (engl. sodium-glucose co transporter 2, SGLT2)

22.01.2019.

Nositelji odobrenja AstraZeneca i Boehringer Ingelheim, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA), uputili su pismo zdravstvenim radnicima o riziku od nastanka Fournierove gangrene pri primjeni lijekova čije su djelatne tvari inhibitori suprijenosnika natrija i glukoze 2 (engl. sodium-glucose co transporter 2, SGLT2).

Sažetak

  • Nakon stavljanja u promet inhibitora SGLT2, s njihovom primjenom povezani su slučajevi Fournierove gangrene (nekrotizirajućeg fasciitisa perineuma).
  • Fournierova gangrena je rijetka, ali ozbiljna infekcija, koja može biti opasna po život.
  • Urogenitalna infekcija ili perinealni apsces mogu prethoditi nekrotizirajućem fasciitisu.
  • Bolesnike je potrebno uputiti da potraže hitnu medicinsku pomoć u slučaju pojave teške boli, osjetljivosti na dodir, eritema ili oticanja u genitalnom ili perinealnom području praćenih vrućicom ili malaksalošću.
  • U slučaju sumnje na Fournierovu gangrenu, prekinite primjenu inhibitora SGLT2 i odmah započnite s odgovarajućom terapijom (uključujući antibiotike i kirurški debridman).

U Republici Hrvatskoj dostupni su sljedeći lijekovi koji sadrže inhibitore SGLT2: Forxiga (dapagliflozin), Xigduo (dapagliflozin/metformin) i Qtern (dapagliflozin/saksagliptin) nositelja odobrenja AstraZeneca te Jardiance (empagliflozin), Synjardy (empagliflozin/metforminklorid) i Glyxambi (empagliflozin/linagliptin) nositelja odobrenja Boehringer Ingelheim.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak