Novosti i edukacije

Predstavnik HALMED-a izabran u predsjedništvo Komisije Europske farmakopeje

09.07.2019.

Predstavnik Ureda za farmakopeju Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) Goran Benković, mr. pharm., spec. je na 164. sjednici Komisije Europske farmakopeje izabran na mjesto drugog potpredsjednika Komisije. Sjednica je održana dana 18. lipnja 2019. godine u sjedištu Europskog ravnateljstva za kakvoću lijekova i zdravstvenu skrb Vijeća Europe (European Directorate for the Quality of Medicines and HealthCare - EDQM) u Strasbourgu.

Na istoj je sjednici na mjesto prvog potpredsjednika Komisije Europske farmakopeje izabran prof. Salvador Cañigueral sa Sveučilišta u Barceloni, dok je u ožujku ove godine za predsjednika izabran prof. Torbjörn Arvidsson sa Sveučilišta u Uppsali. Novo predsjedništvo izabrano je za razdoblje od tri godine. Predsjedništvo će, uz podršku ravnateljice EDQM-a, dr. Susanne Keitel te tajnice Komisije Cathie Vielle odrediti kriterije i prioritete za rad tijekom svojeg mandata.

Komisija Europske farmakopeje radno je tijelo Vijeća Europe koje izrađuje Europsku farmakopeju (Ph. Eur.), a čini je 39 zemalja članica. Formirana je pri EDQM-u u skladu s obvezom koja proizlazi iz potpisivanja Konvencije o izradi Europske farmakopeje.

Republika Hrvatska je od 1994. godine potpisnica Konvencije o izradi Europske farmakopeje, čime je preuzela obvezu primjene Europske farmakopeje u praksi. Kroz rad delegata u Komisiji Europske farmakopeje kao i stručnjaka u radnim tijelima sudjeluje u izradi Europske farmakopeje. HALMED objavljuje Hrvatsku farmakopeju u svrhu implementacije zahtjeva Europske Farmakopeje.

Više informacija o Europskoj farmakopeji možete pronaći ovdje, dok su detaljnije informacije o Hrvatskoj farmakopeji dostupne ovdje.

Povratak