Novosti i edukacije

Emer Cooke nominirana za novu izvršnu direktoricu Europske agencije za lijekove

25.06.2020.

Upravni odbor Europske agencije za lijekove (EMA) je na izvanrednoj virtualnoj sjednici održanoj 25. lipnja nominirao gospođu Emer Cooke za novu izvršnu direktoricu EMA-e, s liste kandidata koju je dostavila Europska komisija.

Gospođa Cooke će se dana 13. srpnja obratiti Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (engl. Committee on the Environment, Public Health and Food Safety) Europskog parlamenta, nakon čega će biti imenovana za novu izvršnu direktoricu EMA-e.

Emer Cooke je državljanka Irske, a trenutačno obavlja dužnost direktorice Odjela za regulaciju i pretkvalifikaciju (engl. Regulation and Prequalification Department) u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) u Ženevi. U toj ulozi od studenog 2016. godine rukovodi globalnim poslovima SZO-a na području regulacije zdravstvenih tehnologija, uključujući pretkvalifikaciju, jačanje regulatornih sustava i različite sigurnosne aktivnosti. Na navedenoj poziciji također se bavi osiguranjem kvalitete, sigurnosti, djelotvornosti i učinkovitosti zdravstvenih tehnologija u uskoj suradnji s državama članicama i međunarodnim partnerima.

Gđa Cooke ima tridesetogodišnje iskustvo u međunarodnim regulatornim poslovima, od čega 18 godina na rukovodećim pozicijama. Od 2002. do 2016. godine radila je u EMA-i na različitim pozicijama, uključujući mjesta voditeljice inspekcija i voditeljice međunarodnih poslova. Diplomirala je farmaciju na Trinity Collegeu Sveučilišta u Dublinu, gdje je završila i magisterije iz znanosti te poslovne administracije.

Povratak