Lijekovi

Europska agencija za lijekove preporučuje suspenziju odobrenja oralnih oblika ketokonazola za liječenje gljivičnih infekcija

26.07.2013.

Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) Europske agencije za lijekove (EMA) preporučilo je suspenziju rješenja za stavljanje u promet lijekova za oralnu primjenu koji sadrže ketokonazol u Europskoj uniji. CHMP je zaključio da korist u liječenju gljivičnih infekcija oralnim oblicima ketokonazola ne nadmašuje rizik od oštećenja jetre.

Bolesnici koji trenutno uzimaju oralni oblik ketokonazola u liječenju gljivične infekcije trebaju sa svojim liječnikom dogovoriti sljedeći rutinski (redovni) pregled kako bi se razmotrilo odgovarajuće zamjensko liječenje.

Procjena sigurnosti primjene oralnih oblika ketokonazola u Europskoj uniji započela je nakon suspenzije ovog lijeka u Francuskoj, o čemu je HALMED izvijestio u lipnju 2011. godine. Na temelju ocjene dostupnih podataka o rizicima primjene oralnih oblika ketokonazola, CHMP je zaključio da su, iako je oštećenje jetre (kao što je hepatitis) poznata nuspojava antifungalnih lijekova, učestalost i ozbiljnost oštećenja jetre povezanih s primjenom oralnih oblika ketokonazola veće su nego kod drugih antifungalnih lijekova. CHMP je zaključio da se u prijavljenim slučajevima oštećenje jetre javilo ubrzo nakon uvođenja ketokonazola u liječenje u preporučenim dozama te da nije bilo moguće identificirati mjere kojima bi se ovaj rizik mogao primjereno umanjiti. CHMP je također zaključio da je klinička korist primjene oralnog ketokonazola u liječenju gljivičnih infekcija upitna, s obzirom na to da su podaci o učinkovitosti ograničeni i ne zadovoljavaju važeće standarde, a dostupne su zamjenske vrste liječenja.
Uzimajući u obzir povećanu stopu oštećenja jetre i dostupnost zamjenskog antifungalnog liječenja, CHMP je zaključio da koristi ne nadmašuju rizike.

Topikalni oblici ketokonazola (kao što su kreme, masti i šamponi) mogu se nastaviti primjenjivati s obzirom na to da je količina ketokonazola koji se apsorbira u tijelo kod primjene ovih oblika vrlo niska.

Mišljenje CHMP-a bit će upućeno Europskoj komisiji radi donošenja pravno obvezujuće odluke u EU-u.

U EMA-i i Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) poznato je da se oralni ketokonazol koristi izvan odobrene indikacije (off-label) za liječenje bolesnika s Cushingovim sindromom. Zbog toga će biti poduzete odgovarajuće mjere kako bi se osiguralo da ovi bolesnici ne ostanu bez liječenja.

Upute za bolesnike

  • Europska agencija za lijekove preporučila je suspenziju oralnih oblika ketokonazola (koji se uzimaju na usta) nakon ocjene podataka koji ukazuju na veću toksičnost za jetru ovog lijeka, u odnosu na druge antifungalne lijekove (lijekovi koji se koriste za liječenje gljivičnih infekcija).
  • Ako trenutno uzimate oralni ketokonazol za liječenje gljivične infekcije, na sljedećem redovnom pregledu trebate razgovarati sa svojim liječnikom kako bi se razmotrilo odgovarajuće zamjensko liječenje.
  • Ako uzimate topikalne oblike ketokonazola (kao što su kreme, masti i šamponi), možete nastaviti s liječenjem, s obzirom na to da je količina ketokonazola koji se apsorbira u tijelo kod primjene ovih oblika vrlo niska.
  • Ako imate bilo kakvih pitanja, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Upute za zdravstvene radnike

  • S obzirom na to da se primjena oralnih oblika ketokonazola više ne preporučuje, liječnici trebaju razmotriti primjenu ovih lijekova u bolesnika koji su liječeni od gljivičnih infekcija kako bi se liječenje prekinulo ili odabralo odgovarajuće zamjensko liječenje.
  • Topikalni oblici ketokonazola imaju vrlo nisku sistemsku apsorpciju te ih se može nastaviti primjenjivati u skladu s važećim sažetcima opisa svojstava lijeka.
  • Ljekarnici trebaju bolesnika s receptom za oralni oblik ketokonazola za liječenje gljivične infekcije uputiti liječniku koji im ga je propisao.

Dodatne informacije

Iako je hepatotoksičnost poznati učinak razreda azolnih antifungika, podaci ukazuju da je incidencija i ozbiljnost hepatotoksičnosti veća uz primjenu ketokonazola u odnosu na druge antifungalne lijekove.1 Prijavljene nuspojave hepatotoksičnosti uključuju hepatitis, cirozu i zatajenje jetre s mogućim fatalnim ishodom ili potrebom za transplantacijom jetre.

Hepatotoksični učinak se obično javlja između jednog i šest mjeseci od početka liječenja, ali su prijavljeni i slučajevi u kojima se javio unutar mjesec dana od početka liječenja i pri primjeni preporučene dnevne doze od 200 mg.

Ispitivanja djelotvornosti oralnih oblika ketokonazola su ograničena i nisu provedena u skladu s važećim smjernicama.2 Također su nedostatni podaci koji bi ukazivali na djelotvornost ketokonazola u situacijama kada je liječenje drugim lijekovima bilo neuspješno ili kada se takvo liječenje nije podnosilo.

Ocijenjeno je da predložene mjere minimizacije rizika, kao što je ograničavanje trajanja liječenja, ograničavanje primjene na one bolesnike koji na drugo liječenje nisu reagirali ili ga nisu podnosili, kao i ograničavanje propisivanja samo na one liječnike koji su iskusni u liječenju gljivičnih infekcija, nisu dostatne da bi se rizik od hepatotoksičnosti smanjio na prihvatljivu razinu.

Oralni oblici ketokonazola u Republici Hrvatskoj

Na tržištu Republike Hrvatske nema odobrenih oralnih oblika ketokonazola. Ranije je bio odobren lijek Oronazol 200 mg tablete, no Rješenje za stavljanje lijeka u promet je ukinuto 24. rujna 2012. godine na zahtjev nositelja odobrenja te se lijek više ne nalazi na tržištu.

HALMED do sada nije zaprimio nijednu prijavu nuspojave na oralne oblike ketokonazola. O svim novim sigurnosnim informacijama HALMED će pravovremeno obavijestiti javnost.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, putem obrasca ili on-line aplikacije, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Reference

  1. Garcia Rodriguez et al. A cohort study on the risk of acute liver injury among users of ketoconazole and other antifungal drugs. Br J Clin Pharmacol 1999; 48(6):847-852.
  2. Guideline on the clinical evaluation of antifungal agents for the treatment and prophylaxis of invasive fungal disease CHMP/EWP/1343/01 Rev. 1, Apr 2010.
Na vrh stranicePovratak