Lijekovi

Informacija o krivotvorenom lijeku Pegasys 180 mikrograma otopina za injekciju otkrivenom u Njemačkoj

29.10.2013.

U Njemačkoj je otkriven krivotvoreni lijek Pegasys 180 mikrograma otopina za injekciju (peginterferon alfa-2a), podrijetlom iz paralelnog uvoza. Krivotvoreni lijek označen je kao ''batch B1299B03 EXP 07 2015''. Broj serije naveden na krivotvorenom lijeku je isti kao i broj serije na originalnom lijeku nositelja odobrenja Roche Registration Limited. Rocheova originalna serija lijeka B1299 je distribuirana u nekoliko zemalja Europske unije, Pakistan i Australiju. Naglašavamo da navedena originalna serija nije distribuirana u Hrvatskoj. Također, HALMED nije zaprimio prijavu neispravnosti u kakvoći za navedeni lijek kao ni informacije koje bi ukazivale na sumnju da bi se krivotvoreni lijek Pegasys mogao nalaziti u prometu u Republici Hrvatskoj stoga nema razloga za zabrinutost.

U slučaju da je korisnik nabavio lijek Pegasys izvan granica Republike Hrvatske potrebno je provjeriti broj serije, izgled štrcaljke i vanjskog pakiranja lijeka. Krivotvoreni lijek ne izgleda slično originalnom lijeku Pegasys te ga je od originalnog lako razlikovati prema sljedećem: štrcaljka krivotvorenog lijeka je plastična (umjesto staklena), ima crni zatvarač vrha (umjesto sivog), ima bijeli klip (umjesto crvenog) i na vanjskom pakiranju (kutiji) nedostaje oznaka u boji i barkod. Analizom krivotvorenog lijeka provedenom u EU potvrđeno je da on ne sadrži peginterferon alfa-2a (djelatnu tvar lijeka Pegasys). Krivotvoreni lijek nije učinkovit niti siguran i ne smije ga se primjenjivati. U slučaju sumnje da je lijek krivotvoren, ne smije ga se primijeniti te je potrebno hitno obavijestiti HALMED, putem obrasca za prijavu neispravnosti u kakvoći lijeka ili na broj telefona 0800 48 00 08, koji je dostupan od 0 do 24 sata, za hitne dojave koje mogu dovesti do povlačenja.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, putem obrasca ili on-line aplikacije, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak