Lijekovi

Nema dokaza da je cjepivo Fluad u Italiji uzrokovalo smrtne slučajeve - ocjena Povjerenstva Europske agencije za lijekove zemljama članicama potvrdila sigurnost cjepiva protiv gripe

03.12.2014.

Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) Europske agencije za lijekove (EMA) zaključilo je da nema dokaza da je cjepivo protiv gripe Fluad proizvođača Novartis u Italiji uzrokovalo ozbiljne nuspojave, uključujući smrtne slučajeve. Zbog navedenih je prijava kao mjeru predostrožnosti 27. studenog 2014. godine Talijanska agencija za lijekove (AIFA) obustavila primjenu dviju serija cjepiva Fluad.

Fluad se primjenjuje u starijih osoba (u dobi od 65 ili više godina), osobito u onih koji boluju od više bolesti istodobno i koji su pod povećanim rizikom od zdravstvenih komplikacija. Nakon ocjene prijavljenih slučajeva, PRAC je zaključio da nema dokaza uzročne povezanosti između primjene cjepiva Fluad i prijavljenih smrtnih slučajeva.

Cjepivo Fluad odobreno je u Europskoj uniji (EU) u nekoliko zemalja članica. Tijekom trenutne kampanje cijepljenja, u Italiji je distribuirano oko 4 milijuna doza navedenog cjepiva. Ovo se cjepivo također primjenjuje u kampanji cijepljenja protiv gripe u sezoni 2014./2015. u Austriji, Njemačkoj i Španjolskoj. Cjepivo Fluad ne nalazi se u prometu u Republici Hrvatskoj.

Ocjena PRAC-a ohrabrujuća je za zemlje članice diljem EU koje nastavljaju s godišnjim kampanjama cijepljenja protiv gripe. Gripa može uzrokovati ozbiljne bolesti ili smrtne ishode, osobito u starijih osoba i u osoba s kroničnim bolestima. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) procjenjuje da epidemije gripe godišnje uzrokuju 3 do 5 milijuna slučajeva teških bolesti i 250,000 do 500,000 smrtnih slučajeva diljem svijeta. Cjepiva protiv gripe najučinkovitiji su način sprječavanja gripe i ozbiljnih komplikacija koje ona može uzrokovati.

Priopćenje Europske agencije za lijekove dostupno je ovdje.

Povratak