Lijekovi

Obavijest o privremenoj obustavi isporuke i primjene serija lijeka Benoxi 0.4% kapi za oči (oksibuprokain)

08.11.2018.

Tvrtka Medical Intertrade d.o.o., distributer lijeka Benoxi 0,4% kapi za oči (oksibuprokain), na zahtjev Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), provodi postupak privremene obustave isporuke i primjene serija 050218 i 050118 predmetnog lijeka.

Obustava isporuke i primjene lijeka provodi se do razine bolničkih ljekarni, odnosno do mjesta primjene, zbog sumnje u neispravnost u kakvoći temeljem prijave sumnje na nuspojavu koje je HALMED zaprimio.

Budući da u Republici Hrvatskoj niti jedan lijek s djelatnom tvari oksibuprokain nema odobrenje za stavljanje u promet, navedeni lijek se izvanredno unosi za potrebe liječenja pacijenata. Navedena obustava isporuke i primjene neće utjecati na kontinuiranu opskrbu tržišta jer se izvanrednim unosom nabavljaju druge serije lijeka Benoxi 0,4% kapi za oči te drugi lijek s djelatnom tvari oksibuprokain drugog proizvođača koji nisu zahvaćeni navedenom neispravnošću.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak