Lijekovi

Obavijest o ispravnim informacijama o stavovima HALMED-a o cijepljenju

26.04.2019.

U svrhu točnog informiranja javnosti vezano uz stavove HALMED-a o cijepljenju, a slijedom pogrešnog povezivanja sa stavovima koje HALMED ne zastupa, ovim putem želimo pružiti ispravne informacije:

Povodom Europskog tjedna cijepljenja, HALMED u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) i Hrvatskim farmaceutskim društvom (HFD) trenutačno provodi kampanju putem društvenih medija, informirajući i educirajući javnost putem društvenih medija o dobrobitima i važnosti cijepljenja.

Navedenom kampanjom podsjeća se da je cijepljenje osnovno pravo pojedinca na zdravstvenu zaštitu, ali i zajednička odgovornost svakoga od nas za zaštitu javnoga zdravlja, uz slogan "Spriječi. Zaštiti. Cijepi." ("Prevent. Protect. Immunize.").

HALMED kontinuirano ističe važnost cijepljenja za zaštitu zdravlja pojedinaca i javnog zdravlja te potiče na prijavljivanje nuspojava kako bi se dodatno unaprijedila sigurnost primjene lijekova. Sva cjepiva dostupna u Republici Hrvatskoj imaju pozitivan sigurnosni profil, djelotvorna su u zaštiti protiv uzročnika bolesti za koje su namijenjena i odgovarajuće farmaceutske kakvoće.

U svrhu što bolje informiranosti i educiranja javnosti, kao i poticanja građana na što aktivnije prijavljivanje sumnji na nuspojave lijekova, na internetskoj stranici HALMED-a objavljeni su službeni dokumenti o lijeku, odnosno upute o lijeku i sažeci opisa svojstava lijeka, za sve odobrene lijekove u Republici Hrvatskoj te informativni leci o važnosti i načinu prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova. Time su svi navedeni materijali zainteresiranoj javnosti dostupni za jednostavno preuzimanje.

Podsjećamo, HALMED je potpisnik Deklaracije o važnosti cijepljenja čime podržava sadržaj navedene Deklaracije. Deklaracija naglašava da uvođenje cijepljenja predstavlja najuspješniju javnozdravstvenu mjeru koja je spasila i spašava više ljudskih života nego bilo koja druga medicinska intervencija u povijesti medicine.

Slijedom navedenog, i ovim putem ističemo veliku važnost široke javne rasprave, kao i kontinuirane edukacije stanovništva o ulozi, mjestu i neospornoj korisnosti cijepljenja u zaštiti zdravlja.

Povratak